Господарям розповіли про утримання кіз взимку

Будівля, в якій будуть знаходитися кози, має бути суха, освітлена і вітер не повинен вільно гуляти в приміщенні. Температура взимку повинна бути в межах від 6 до мінус 7 градусів. 

Якщо з матір’ю будуть знаходитися і козенята, то в цьому випадку має бути ще тепліше — від 8 градусів до мінус 10 градусів. До тварин не варто підселяти курей, вони можуть заразити їх різними захворюваннями. Кіз слід утримувати в чистоті, необхідно регулярно їх розчісувати, чистити копита, пише Zemliak.com.

Трапляється, що в будівлі температура знижується, нижче мінімуму в цьому випадку козам необхідно надягати теплі попони, які зможуть закрити груди до вимені.

Кіз можна протримати в дров’яних сараях, комірках, сінях перед входом в будинок і навіть в горищних приміщеннях вони без особливих проблем зайдуть наверх по сходах.

Плануючи містити кіз взимку в сараї з дощок, обов’язково варто утеплити його додатково. 

«Розміри забору в загоні слід зробити близько 1,3 м кіз, а для козла 1,5 м. Ворота не слід споруджувати вузькими і на них обов’язково потрібно встановити засувку. Площа для двору встановлюється не менше 4 м на кожну дорослу тварину», — кажуть господарі.

Встановлюючи годівниці, необхідно зробити це таким чином, щоб насипати в них корм можна було, не заходячи в загін. Дуже зручними є огорожі, виконані з дощок, але вони досить недешево коштують.

«Віконце в сарайчику слід зробити з південної сторони на відстані трохи більше метра від підлоги для того, щоб стоячи на задніх ногах, коза рогами не могла розбити скло. У зимовий період необхідно організувати підсвічування не менше ніж на вісім годин на добу», — додали знавці.

Підлога може бути з досок, глини, землі добре, якщо вона буде піднята над землею на 20 см. Можна вислати її відповідним будівельним покрівельним матеріалом. 

Козлятник слід добре провітрювати, але протягу допускати не можна. Кіз не варто утримувати разом з козлом, це відіб’ється на смаку молока.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.