Кристалізація меду не впливає на його якість — знавці

Кристалізація меду відбувається через склад меду — перенасичення розчином цукру. Мед переважно складається з двох типів цукрів: глюкози та фруктози. Співвідношення цих цукрів сильно впливає на швидкість кристалізації меду.

Про це пише видання Itvmg.com. 

«Глюкоза має тенденцію кристалізуватися швидше, оскільки вона менш розчинна у воді в порівнянні з фруктозою. Коли глюкоза кристалізується, вона відокремлюється від води та утворює крихітні кристали», кажуть знавці.

На процес кристалізації можуть впливати кілька факторів:

  • Температура: мед кристалізується швидше за нижчих температур. Ось чому мед, що зберігається у холодильнику, кристалізується швидше, ніж при зберіганні при кімнатній температурі.
  • Джерело нектару: мед, виготовлений з нектару з вищим вмістом глюкози (наприклад, конюшиновий, ріпаковий або соняшниковий), кристалізується швидше.
  • Присутність частинок: пилок або шматочки воску можуть стати зародками кристалізації меду.

Поширеною помилкою є те, що кристалізований мед зіпсувався або має низьку якість. Це не відповідає дійсності. Кристалізація — природний процес, що не впливає на смак і харчову цінність меду. Фактично, деякі люди віддають перевагу кристалізованому меду через його кремову текстуру і легкість нанесення на хліб чи булочки.

Найпростіший спосіб декристалізації меду — це м'яке нагрівання:

  1. Наповніти миску або каструлю теплою водою (не киплячою) і помісти до неї банку з медом. Уникати прямого нагрівання, оскільки це може погіршити якість меду.
  2. Іноді обережно помішувати мед, щоб поступово розподілити тепло.
  3. Продовжувати перевіряти консистенцію меду. Як тільки він повернеться до рідкої форми, вийняти його з води.

Знавці зауважили, важливо уникати перегріву меду, оскільки високі температури можуть зруйнувати природні ферменти та антиоксиданти, зменшуючи його поживну цінність. В ідеалі температура не повинна перевищувати 40°C.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.