Українцям почнуть приносити три квитанції за газ

Домогосподарства, що користуються газом, будуть отримувати по три квитанції на сплату за користування послугою. У третій платіжці за газ вказуватиметься вартість за утримання внутрішньобудинкових мереж. 

Зазначені умови будуть прописані у додатковому договорі, повідомляє Консультаційний центр для населення Газправда.

Укладання типового договору передбачає: 

  • Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та, в разі потреби, відновлюють його. 
  • У багатоквартирних будинках один раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюється перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. Однак у приватних будинках та квартирах така опція здійснюється вдвічі рідше — лише 1 раз на рік. 

«Щороку, одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах», — зазначили експерти.

  • Не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень. 
  • Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії й мастила.

Станом на грудень 2023 року граничного тарифу на оплату таких послуг ще не встановлено.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.