Власна компостна яма забезпечить органічним добривом

Спочатку треба вибрати місце для компостної ями. Треба, щоб воно було недалеко від городу. Яма з компостом повинна бути не ближче, ніж за 5 м, а також не менше, ніж за 10 м від де є вода. Якщо все правильно зробити, то неприємного запаху не відчується..

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com «Що робити з опалим листям та іншими органічними відходами на присадибній ділянці».

«В землі можна зробити невелику яму, а по периметру зробити огорожу з дощок. Можна також придбати й спеціальні компостери. Але варто звернути увагу на об’єм, він повинен бути менше, ніж 1 куб.м», — пише Zemliak.com. 

Можна зразу закладати велику кількість компосту. Спочатку перекопати ґрунт та зробити дренаж. На дно покласти гілки. Краще класти тоненькі гілочки, вони швидше розкладаються.

Товщина  компостного шару повинна бути приблизно 10-15 см. Потім кожен з шарів  треба пролити добре водою по 10 л на кожні 100 кг маси компосту. Також кожен шар  вкривають ґрунтом або вже зрілим компостом. Висота компосту повинна бути не вищою 1,7 м.

«У результаті правильного компостування господарі і господині отримують компост — багате гумусом добриво, яке збагачує грунт поживними речовинами та корисними мікроорганізмами без збудників хвороб та насіння бур’янів», — кажуть експерти.

При дотриманні умов компостування в компостній ямі або ящику через 1-2 роки можна отримати готовий продукт. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.