Від хвороби Ньюкасла свійську птицю захистить своєчасна вакцинація

Міграції диких птахів, спричинені бойовими діями через війну росії в Україні, можуть загрожувати перенесенням хвороб для свійської птиці, зокрема, хвороби Ньюкасла. Єдиний засіб захистити домашню птицю від цієї хвороби — це своєчасна імунізація всього поголів'я сучасними вакцинами, зареєстрованими в Україні, повідомили в Держпродспоживслужбі.

«Збудником хвороби Ньюкасла є вірус, який переноситься перелітними птахами і поширюється (один із варіантів) через повітря з подвір’я на подвір’я, при щільному утриманні птиці у домогосподарствах», — нагадали спеціалісти.

У минулі роки, коли імунопрофілактика ще не була як слід налагоджена, доводилося спалювати цілі птахофабрики. Саме тому вірус назвали «псевдочумою». Зараз вакцинацію роблять на всіх великих підприємствах без винятку, а в дрібних господарствах — за бажанням.

Вакцину вводять домашній птиці шляхом масового застосування з питною водою або розпилення у місці утримання. Також живу вакцину вводять через ніздрі або кон'юнктивальний мішок. Здорових курчат вакцинують на 1-4 день після народження.

Основним джерелом інфекції для ньюкаслської хвороби є хвора та перехворіла птиця, що виділяє вірус до зовнішнього середовища з повітрям при диханні, яйцями та всіма виділеннями організму. Вже через добу після зараження починається виділення збудника, а після одужання вірус зберігається в організмі протягом 2-4 місяців.

Інкубаційний період триває 2-15 діб. Спостерігаються висока температура тіла (43-44 °C), млявість, ціаноз гребеня й сережок, сонливість, втрата апетиту, часто пронос, фекалії водянисті, зеленувато-жовтого кольору, іноді з домішкою крові. 

Дихання утруднене, з хрипами, птиця дихає з відкритим дзьобом, під час вдиху чути характерне каркання та хрипи. 

Розвиваються нервові явища, судоми, порушення координації рухів, повний або частковий параліч ніг і крил, скручування шиї, загинання пальців усередину. Тривалість хвороби 1-4 доби. 

Таким чином, у якості факторів передачі може виступати вся продукція птахівництва, забруднений робочий інвентар, корми та підстилка тощо. Слід також враховувати, що при утриманні великого поголів’я хворої птиці разом інфіковане повітря з приміщення, після його видалення системою вентиляції, може розноситися на відстань до 3-5 км і представляти небезпеку для здорової птиці навколо. З продукцією та відходами вірус через повітря може розноситися на відстань до 15 км.

Лікування від хвороби Ньюкасла не проводять. Хвору й підозрювану щодо захворювання птицю забивають безкровним методом і спалюють, щоб запобігти поширенню збудника інфекції.

Економічний збиток від хвороби Ньюкасла значний через високу захворюваність нещеплених птахів і летальність (від 60 до 90%). Перехворілі курчата погано ростуть. Великі витрати пов'язані зі знищенням хворої та підозрілої у захворюванні птиці.

Рекомендуємо у разі виявлення захворювань тварин або птиці негайно звернутись до місцевих управлінь Держпродспоживслужби чи лікарень ветеринарної медицини.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.