У селах на Буковині лисиці зграями нападають на господарства селян

Через заборону полювання під час дії воєнного стану на Буковині у кілька разів збільшилася кількість лисиць. Тварини приходять у господарства селян, масово крадуть птицю та кролів.

Про це повідомляє Буковинська правда.

Серед сіл, які страждають від засилля лисиць — Горішні Шерівці. За два тижні тварина встигла наробити немало шкоди. У деяких жителів села лисиця подушила до 25 курей.

«Ми курей зачиняємо в курнику пізно, бо вони люблять ходити аж до ночі. Кілька днів тому почули гавкіт собаки. Спочатку не звернули уваги, бо він гавкає на будь-що. Трохи пізніше вийшли на вулицю. А на подвір’ї – пір’я курей. Навколо курника знайшли вісім задушених курей. Думали, що це всі втрати. Але коли зранку порахували курей, зрозуміли, що не вистачає 13», — розповідає жителька села Тетяна.

Жінка розповідає, що коли переглянула записи з камери відеоспостереження, зрозуміла – курей подушила лисиця. Додає, що це не перший випадок у селі.

Читайте також: Колишня вчителька готує крафтовий сир з власного молока

Керівник Чернівецької обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Юрій Ткачук пояснює, що засилля лисиць у селах — це поширена проблема на Буковині.

«Зараз вивчається питання, щоб відкрити сезон полювання. І в області, і в Україні. Тому що у нас – засилля лисиць. Окрім знищення птиці, в інших областях є дуже багато випадків сказу. І навіть летальні випадки, коли люди пізно звертаються. Це серйозна проблема. У лисиць зараз з’явився молодняк, і вони посилюють полювання, щоб прогодувати його. Одна самка може народити до дев’яти лисенят. Якщо не вжити заходів, то будуть серйозні проблеми не тільки з курми. Здоров’я людей під загрозою», — каже Юрій Ткачук.

Директор Чернівецької обласної державної лікарні ветеринарної медицини Валерій Допіряк також наголошує на поширеності цієї проблеми. Каже, що норма таксації лисиць в області перевищена у п’ять разів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.