Озиму цибулю слід висаджувати при мінусовій температурі — досвід

Досвід багатьох городників показує, що висадка озимої цибулі проводиться при стабільній мінусовій температурі вночі.

Про це пише Ukr.media.

Вдалим періодом вважається кінець жовтня — листопад. Успішним можна вважати той час посадки, коли до встановлення стабільних морозів залишається приблизно місяць. 

«Якщо цибулю посадити раніше, ніж потрібно, вона «пустить стріли» і загине, якщо пізніше — може не встигнути розвинути до морозів кореневу систему і замерзне»,  — кажуть експерти. 

Виходячи з цього, зрозуміло, яку цибулю садять на зиму — озиму, тобто ту, яка не боїться морозів. 

Читайте також: 

Перед тим, як садити цибулю на зиму, треба її відсортувати. Всі насіннєві цибулинки можна поділити на три групи:

  • дрібна — діаметр цибулини до 1 см;
  • середня — діаметр від 1 до 3 см;
  • крупна — діаметр від 3 см.

«На зелень найкраще садити найбільші цибулинки, а ось сівок і овсюжка — ідеальні для вирощування цибулі-ріпки. Перед посадкою цибулі на зиму її шийки не обрізають, як це прийнято робити навесні», — рекомендують досвідні городники.

Озиму цибулю садять на рівну поверхню ґрунту в борозенки глибиною приблизно 5 см. Відстань між ними – 15-20 см, відстань між цибулинками – 5-7 см.

«Насіннєвий матеріал має бути сухим! Озиму цибулю замочувати перед посадкою не потрібно. Місячний календар городника радить садити цибулю на спадаючий місяць», — наголошують експерти. 

Поливати посаджену цибулю також не треба. Якщо після висадки дощу не буде днів 10, тоді ділянку можна полити. З настанням стабільних морозів грядку треба замульчувати. Для цього можна використати агроволокно або сухе листя чи гілки хвойних.

Як тільки навесні грунт почне нагріватися, мульчу потрібно зняти. Знову можна використати попіл (посипати грядку з розрахунку 10 г/м кв).

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.