Лише чверть молочних ферм України відповідає вимогам ЄС — АВМ

За підсумкам 2023 року, незважаючи на втрати через військові дії і триваюче скорочення поголів’я корів, промисловому сектору вдалося вийти на довоєнний рівень виробництва молока завдяки зростанню надоїв. 

Однак, лише близько 25% молока, що надходить на переробку від промислового сектору, виробляється на фермах, які потенційно відповідають вимогам ЄС. 

Про це розповіли аналітики Асоціації виробників молока.

«Рентабельність виробництва сирого молока в Україні за 2023 рік склала 34%. При цьому збитковість виробництва яловичини склала — 26,5%, збитковість рослинництва — 20%», — кажуть аналітики. 

Доходи, що були отримані  з реалізації сирого молока у 2023, дали можливість промисловим виробникам молока утриматись на плаву, на відміну від попередніх років. 

«Перед українськими виробниками сирого молока стоїть  ще один серйозний виклик: в умовах війни привести молочно-товарні ферми у відповідність до євроінтеграційного законодавства щодо благополуччя тварин, показників безпечності молока-сировини, вуглецевої нейтральності, екологічних вимог тощо»,  — кажуть аналітики АВМ. 

Щодо решти молочних ферм, то вони потребуватимуть суттєвої трансформації, зокрема фінансово затратної реконструкції та модернізації. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.