Ферма на Чернігівщині в окупації виробляла 25 тонн молока

Фермерське господарство «Білі Роси» — найбільше у Понорницькій громаді, що на Чернігівщині. Лише за місяць після російської окупації з нуля запустила промислове виробництво сирів та молочних продуктів. 

Тоді щодня отримували 25 т молока. П’ять з них роздавали безкоштовно жителям громади. Решту змушені були виливати. І так — щодня півтора місяця окупації

Про це розповідає Liga.net.

У власному асортименті ферма має тверді сири, а також фасовані кисломолочні продукти — кефіри, йогурти, сметану, кисломолочний сир. Також два основні види твердих сирів: «Деснянський», що є власнимваріантом традиційного твердого сиру, та фірмовий — «Кобизський».

«ФГ «Білі Роси» — підприємство у небезпечній, так званій «жовтій», зоні. У квітні 2022 року можна сказати, взялися за цю справу на наступний день після звільнення району від окупації», — розповів директор підприємства Павло Кобизький.

Сьогодні підприємство має 3 напрямки діяльності: вирощування зернових та олійних культур, розведення молочного скотарства та виробництво молока, та новий для нас — переробка молока на готові молочні продукти. На підприємстві працюють близько ста людей — це майже сотня сімей громади, члени яких у складний час війни мають роботу і стабільний заробіток

«Російські солдати знищили частину наших запасів насіння й агрохімії, які ми зберігали на складі партнерів. Агрохімію ми купили перед новим сезоном — для обробки наших полів. Усі зовнішні зв’язки господарства були паралізовані, адже були підірвані чотири мости, що були основою нашої логістики», — додав Павло Кобизький.

Підприємство до початку повномасштабного вторгнення мало наміри запустити переробку молока, але так і не наважились. Та тільки після вторгнення росії фермери зважились на цей крок, щоб не втрачати отримані надої.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.