Окупація Запорізької області знищила понад 80% худоби — ОДА

Зараз на Запоріжжі залишилось 12-14% того поголів’я худоби, що було до війни. Тут ціни вищі, ніж в середньому по країні на велику рогату худобу, на свиней, на птицю, бо це прифронтова зона.

Про це розповів Віктор Плечун, начальник управління виробництва тваринницької продукції та харчової промисловості департаменту агропромислового розвитку ЗОДА.

Не було релокації. Всі залишилися на окупованій території, зв’язку з ними немає. Наприклад, одне племінне підприємство нині під окупантами. Розбита вся ферма, все поголів’я великої рогатої худоби — нічого не залишилося.

«Загалом внаслідок повномасштабного вторгнення РФ галузь Запорізької області зазнала понад 11 млрд збитків. По великій рогатій худобі — понад 1 млрд грн, по свинях — понад 2 млрд грн. Також збитки є через втрачене молоко, виробництво яєць», — каже Віктор Плечун.

За його словами бджільництво в області є. У кожному районі є громадські організації бджолярів. У 2020-2021 роках була підтримка пасічникам за утримання бджолосімей. Поки війна не закінчиться, ніяких програм не буде.

Читайте також: В Україні створили Асоціацію селекціонерів бурої худоби

Повідомляється, найрентабельніше — птахівництво і свинарство, а найменше —виробництво великої рогатої худоби, але воно не збиткове.

Цьогоріч в державному бюджеті передбачено 4,9 млрд на розвиток агропромислового комплексу, де є головні три напрямки: відшкодування вартості закупленої сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва — один млрд, два мільярди — на витрати, які пов’язані з розмінуванням територій, полів, промислових підприємств, а третій — це державна програма щодо доступних кредитів. Кредити під 5-7-9%.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.