На Чернігівщині фермер тримає три сотні корів поблизу кордону з рф

У селі Лісконоги Новгород-Сіверської громади, що на Чернігівщині, за 20 км від російського кордону працює молочна ферма. Це одна з трьох молочних ферм, які збереглись у громаді. 

Пастухи — переселенці з прикордонних сіл, зруйнованих обстрілами російської армії. Ферма надала їм роботу, а деяким і житло.

Про це стало відомо з сюжету Суспільного.

Підприємець Андрій Юдицький — власник ферми. Його батько, Василь Юдицький, зберіг ферму під час розпаду колгоспів і створив на її базі товариство. На фермі працює 40 людей. Чверть з них — вимушені переселенці з найближчого прикордоння.

«Надоїв на фермі в середньому до 15 літрів з корови, здають по 11 гривень за літр. Середня зарплата на фермі від 10 до 12 тисяч гривень», — каже власник Андрій Юдицький.

Пасуть стадо двоє пастухів і пес Муха. Пастухи — переселенці. Володимиру 51 рік. Він переїхав з Бучок, через постійні обстріли жителі покинули це прикордонне село. Залишились там одиниці. Він з родиною переїхав до Лісконог. Тут з травня 2023 року пасе корів.

«У мене сім’я велика — п'ять дітей. Сім людей в сім’ї, то ж треба десь заробляти», — каже пастух.

Корів пасуть з 8 ранку і до сутінків. Пастухів ферма забезпечує плащами й чоботами, за день платять зарплату та 200 гривень дають на обід. Пастух за ці гроші може на свій вибір купити продукти у магазині.

Продавати ферму Андрій Юдицький не збирається, хоч обстріли зовсім поруч, однак до села мають приїхати ще переселенці і для них теж буде робота по фермі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.