Хмельниччина в умовах війни збільшила виробництво молока

Хмельницька область виробила найбільше молока в Україні — 630 тисяч тонн, що на понад 4,5% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Про це повідомляє Суспільне.

«Минулого року Хмельниччина виробила 602 тисячі тонн молока і була другою після Вінницької області, цього року вона вже вирвалася в номер один. Хоча, якщо говорити про молоко, яке надходить від промислових молочно-товарних ферм, то перше місце в нас займає Полтавська область, далі Черкаська, Вінницька, Чернігівська, Київська і шосте місце займає Хмельницька область, виробивши 197 тисяч 800 тонн молока, що на 18% вище, ніж попереднього року. Низка підприємств закінчували будівництво молочно-товарних ферм, доїльних залів, попри війну і всі ризики. Внутрішнє споживання буде однозначно забезпечене, нашим споживачам немає про що хвилюватися», — сказала Ганна Лавренюк, генеральна директорка Асоціації виробників молока України.

За її словами, в оприлюднену статистику не входять дані Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Виробництво молока в Україні за рік повномасштабного нападу росії зменшилося на 12%, а поголів'я корів з 1380 млн голів скоротилося на 223 тисячі, це стосується, як присадибних господарств, так і ферм.

«Через складні умови проживання і загрозами для здоров’я і життя людей у прифронтових і фронтових регіонах, люди виїжджали й не мали можливості забирати з собою худобу. Звичайно, це також і заміновані поля, території. Навіть після деокупації молочно-товарних ферм в постраждалих регіонах звітують про те, що їм доводиться навіть те поголів’я, яке вижило, вибраковувати. Оскільки, за цих шість-сім місяців окупації, поголів’я корів набуло таку кількість хвороб, що їх лікувати або використовувати в господарських цілях стає вже нерентабельно і неможливо», — розповіла Ганна Лавренюк.

Повідомляється, понад 7 мільйонів тонн молока виробили в Україні господарства всіх форм власності, що на 12% менше, ніж за аналогічний період 2022 року. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.