Дівчина з Черкащини створила зону відпочинку в сільській хаті

У селі Ліпляве, що на Черкащині, створено проєкт «Бабусина хатка». Започаткувала його канівчанка, а нині жителька столиці, Анна Сухобрус.

Старовинний глиняний посуд, меблі, предмети побуту і підлога встелена соломою, — усе, аби сповна у «Бабусиній хатинці» можна було зануритися у сільський побут давнини.

Про це пише Суспільне.

Батько Анни 18 років тому у селі Ліпляве придбав будинок 130-річної давнини. Відтоді господиня взялася відтворювати у ньому стародавній сільський побут.

«Якраз так трапилося, що тато робив реставрацію цієї хатинки, тому що хата почала просідати. Тут повністю замінювали каркаси, тому тут вікна не рідні. Я довго думала над назвою і зрозуміла, що у назву «Бабусина хатка» нічого не потрібно додавати», — каже Анна.

Аби в хаті було тепло та щоб приготувати їсти, у хаті є піч. У цьому процесі, найважче — підняти баняк рогачем.

«У цій печі раніше готували борщ, картоплю і пекли хліб. Я зараз якраз навчаюся активно цій справі, тому що одне діло — спостерігати, як печуть хліб і розуміти, що це складно, а зовсім інша справа — спекти цей хліб самому. Взагалі я хочу знайти шеф-кухаря, який міг би приїздити в хатинку і зробити якісь курси по відео, щоб вчитись готувати традиційні страви в печі», — розповідає Анна.

Дівчина розповідає, бажання відтворити сільський побут з’явилося, бо ніколи не жила в селі, але завжди мріяла. Щойно з’явилася нагода, взялася реалізувати свою мрію.

Дівчина додає, усі картини, які є у хатинці, вишивала її бабуся. Серед них — картина, яку бабуся вишила у четвертому класі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.