Єдине албанське село в Україні відсвяткувало день заснування

У першу суботу вересня своє 210-річчя відсвяткувало єдине албанське село України — село Каракурт Василівської сільської громади Болградського району Одеської області, пише «Одеса регіон».

Святкові заходи відбулися на центральній площі села, Будинку культури та на стадіоні.

«Каракуртці — дуже гостинні люди і завжди раді гостям. Завдяки жителям села збереглися мова та традиції. Каракурт має свій неповторний колорит. Не в останню чергу, завдяки самодіяльним колективам, які є прикрасою будь-якого свята», — ідеться в повідомленні.

Мешканці та гості змогли насолодитися святковим концертом за участю місцевих та запрошених колективів, які продемонстрували багатонаціональність бессарабського краю і талановитість його мешканців. Зі сцени лунали українські, албанські, болгарські, гагаузькі та молдавські пісні, танцювальні колективи радували народними танцями.

В рамках святкування Дня села в Каракурті пройшли спортивні змагання, захоплюючі борцівські поєдинки та єдиноборства, народні ігри. Діяли виставка картин, фотовиставка та інші культурно-мистецькі заходи.

Традиційно на святі проходив ярмарок, на якому була представлена продукція сільськогосподарських виробників та народних умільців, також можна було скуштувати страви бессарабської кухні. Морозиво, солодкі напої та пиво безкоштовно роздавали представники місцевої агрофірми.

«Вечірнє яскраве і запальне fireshow стало родзинкою святкування! Мова полум’я, хмари іскор і запальні ритми не залишили байдужими присутніх, а поєднання краси і небезпеки справило неймовірне враження на всіх», — зазначили гості.

Завершила святкову програму молодіжна дискотека.

Для довідки

Каракурт (алб. Karakurti, гаг. Karakurt, рум. Caracurt) — село Василівської сільської громади Болградського району Одеської області в Україні. Населення становить 2707 осіб.

Село засноване 1811 року арнаутами — переселенцями з Добруджі, куди вони в свою чергу потрапили з півдня Албанії, і спочатку мало назву Каракурт. 1945 року було перейменовано у Жовтневе. У 2016 було повернуто історичну назву. 1861—1862 років частина мешканців села переселилася далі на схід, заснувавши нові албанські села на території.

Нині в селі компактно проживає албанська спільнота. В школі вивчається албанська мова, діють різноманітні фольклорні гуртки, підтримується зв'язок з Албанією.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.