На Черкащині молочна ферма виготовляє 12 видів комбікормів

Рецептурою комбікормів на господарстві ПСП «Плешкані» займається зоотехнік Роман Любченко. На сьогодні тут встановлено п'ять ємностей і виробляють 10-12 видів комбікормів, хоча розроблено вже 17 рецептур. 

Про те, як компанія-постачальник обладнання «Сій Добро» допомогла налагодити виробництво комбікорму повідомляє Kurkul.com. 

Виробництво комбікорму здійснюється відповідно до місячного графіка, де визначено, що виготовляти та коли. Наприклад, комбікорм для однієї з ферм готується наперед, щоб перевізники могли забрати його зранку.

«Деякі корми, як от для телят, виготовляються рідше — два рази на місяць. Окремо корми виготовляємо для новотільних корів, корів різних стадій лактації, молодняку й ін. Таким чином, кожен комбікорм буде пристосований до конкретних потреб тварин на різних етапах», — каже зоотехнік.

Оскільки Роман Любченко займається і тваринництвом, і програмуванням, то йому вдалося написати власну програму для автоматизації обліку даних з Buschhoff. Це дозволяє ефективно вести бухгалтерський облік і аналіз виробництва.

«Я витрачаю 4-5 годин на місяць для підготовки звітів, які включають інформацію про кількість виробленого комбікорму, його види, місця призначення тощо. Завдяки автоматизації процесів я знімаю навантаження і легко контролюю всі аспекти виробництва», — зазначив фахівець.

Щодо повернення капіталовкладень, то на господарстві кажуть, що попередні оцінки показують окупність інвестицій в комбікормове виробництво від 1,5 до 2 років.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.