Інженер розповів про досвід використання сонячних панелей вдома

Потужність сонячних панелей в kW в 25% від середньодобового споживання (в kWh) мабуть буде достатньою, великого сенсу встановлювати більшу кількість панелей немає.

Ставити 7kW панелей (з розрахунку що у хмарну погоду із такої площі мати хоча би 500-700W) не дуже має сенс, достатньо буде 3.5kW. В хмарну погоду генерується 2% що з 3.5kW, що з 7kW.

Своїм досвідом використання сонячної станції поділився Ігор Помаранський, провідний інженер-програміст у softserve Ukraine

Серед мінусів встановлення сонячних панелей Ігор Помаранський відзначив:

1. Як варіант економії коштів це не має сенсу, принаймні при нинішніх цінах на електроенергію для фізосіб. Для бізнесу вищі тарифи і там картина інша.

2. Без системи накопичення енергії (акумулятори) сенсу також небагато. А ця штука збільшує вартість в рази.

3. Навіть із системою накопичення енергії, сонячні панелі ніяк не можуть бути єдиним джерелом енергії. Бо в умовах щільної хмарності виробіток дуже малий, всього біля 2-4% від номінальної потужності. Велике розчарування для мене, бо я розраховував що буде хоча би 10%.

До плюсів експерт додав:

1. В сонячну погоду, маючи систему накопичення об’ємом хоча би в 80% середньодобового споживання, можна тижнями жити без підключення до мережі взагалі.

2. Якщо енергосистему не розіб’ють в нуль, то разом із сонячними панелями є непогані шанси пережити зиму маючи світло постійно і не вдаючись до переключень на генератор. В сонячну погоду мережа не потрібна, в хмарну — якщо електроенергія буде хоча би 4 години/день, цього буде достатньо.

«Чесно, глянувши в кінці дня на статистику генерації (типу, 7 kWh за добу спожито від сонячних панелей) — мені особисто дуже приємно, що по-перше, для цього не треба було десь спалити піввідра мазуту, і по-друге — я не брав електроенергію із побитої ворогом енергосистеми України», — каже Ігор Помаранський.

Єдина потенційна перевага — друге поле краще ставити на західну сторону, що на кілька годин подовжує період часу, коли можна знімати >1kW з панелей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.