В Україні стає популярним нормандський напій з яблук

Слово «Кальвадос» (оригінальна Calvados) — назва французької провінції, розташованої в центрі Нормандії і є батьківщиною однойменного всесвітньовідомого спиртного напою, який виготовляють з яблук. 

Українці теж навчились виготовляти напій та діляться рецептурою успішного приготування напою.

Про це пише Блог жіночих історій.

Сусло для кальвадосу має готуватися з чистого соку без будь-яких сторонніх добавок. По суті — мова йде про негазований сидр.

Відбираючи відповідні сорти яблук для кальвадосу, керуватись потрібно класичною нормандською формулою: гірко-солодкі сорти з незначним додаванням солодких — 70%, кислі сорти — 20%, гіркі сорти — 10%.

«При цьому, прикидаючи бажану кількість майбутнього напою, тримайте в умі наступне співвідношення: для виробництва літра сорокаградусного кальвадосу необхідно перегнати 14 літрів сидру, що виготовляються з 20-ти кілограмів яблук», — пишуть фахівці.

Експерти кажуть,дуже бажано, щоб яблука були дрібнуватими і володіли відчутною ароматом. При цьому, плоди обов'язково повинні бути зірвані з дерева, тобто, залишатися злегка недозрівшими..

«Підібравши бажану комбінацію з різних сортів яблук, залиште плоди в теплому місці на пару-трійку днів для остаточного дозрівання. Потім, ні в якому разі не мивши фрукти (інакше ви погубите знаходяться на шкірці дикі дріжджі), подрібніть їх і відправте під прес.  Якщо ж обсяг робіт належить не особливо масштабний, можна скористатися звичайною соковижималкою», — йдеться в рецепті.

Отриманий сік залиште в накритою марлею ємності, а макуху добу потримайте в теплій воді. Після цього, відіжміть яблучну масу, а отриману рідину влийте в сік; при цьому важливо, щоб вона не перевищила 20% від загального обсягу.

«Коли сусло почне бродити, зніміть з нього піну і поставте в сухе темне місце, де воно повинно знаходитися під гідрозатворів при температурі 22-25 ° C», — зазначають експерти.

Через 3-6 днів, коли сидр остаточно заспокоїться, акуратно знімайте його з осаду і відправляйте на дистиляцію.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.