Попиту на українську землю після відкриття ринку немає — експерти

Два місяці роботи ринку землі в Україні показали свої результати. Так, не відбулось значного росту попиту на укладання земельних угод.

Причиною цьому експерти вбачають недопрацьованість процедури оформлень у нотаріусів земельних операцій, пише AgroPolit.com.

Про це йшла мова на одній із зустрічей спікерів та курсантів двох курсів «Земельні Котики» та «Володар Земель», присвяченій деталям роботи ринку землі протягом перших двох місяців.

Експерти ділились думками, а саме, що слід детально вивчити слабкі місця і виправити їх задля максимально комфортної роботи із земельними операціями. 

«Ми на своєму курсі говорили про максимум — 3% продажів від загальної кількості землі до 2024 року, і, в принципі, така тенденція зберігається, зважаючи на ті обставини, які склалися сьогодні (відсутність пропозиції, можливості оформити купівлю/продаж землі). Не буде ніяких 10% продажу від загальної кількості», — пояснив співзасновник земельної агенції «Володар» Володимир Нагорний.

Багатоетапність в роботі нотаріусів під час оформлення угоди тільки затягує процес. Чого лише варта перевірка всіх реєстрів у набувача земельного права. 

«Робота нотаріусів — це ахіллесова п'ята сьогоднішнього ринку землі в Україні. Опрацювати одну угоду сьогодні можна за 5 годин», — відзначає засновник земельної агенції.

Як приклад Володимир наводить процедуру перевірки набувача права власності на землю. 

«Сьогодні перевірка набувача права — це досить цікавий квест. Я нещодавно проходив перевірку перед купівлею землі і з'ясував, що у мене є земельна ділянка 0,75 сотки із кадастровим номером. Відразу почав перевіряти і виявив, що це половина земельної ділянки моєї дружини, яку записали на мене. Не знаю, чому так, бо за законом — це спільна/сумісна власність подружжя за приватизованими ділянками. І таких моментів багато для нотаріуса», — каже Володимир.

Загалом же до набувача права на землю у процесі перевірки підтягуються земельні ділянки всіх юросіб, засновником яких він був. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.