Майже кожна п’ята громада в Україні працює без обраного голови — Ганущак

Станом на 1 квітня 2024 року в Україні 285 громад функціонували без міського, селищного чи сільського голови, що складає 19,4% від усієї кількості громад.

Про це написав Юрій Ганущак, експерт з питань місцевого самоврядування та адміністративної реформи, для матеріалу громадської ініціативи «Голка» із посиланням на Концепцію відновлення місцевого самоврядування України, розробленої Асоціацією міст України. 

«Причини бувають різні. До прикладу, мер Борисполя пішов служити в ЗСУ, а мер Обухова 2022 року помер», — зазначив Юрій Ганущак.

Згідно чинного українського законодавства, коли обраного громадою голови немає, його повноваження виконує секретар місцевої ради.

Нагадаємо, що в Україні за результатами реформи децентралізації всього було затверджено 1470 громад, які повністю охоплювали території 24 областей (за винятком Чорнобильської зони відчуження). Однак у 2020 році розпорядженням Кабміну № 996 Соколівську громаду Черкаської області включено до Жашківської. Таким чином, громад стало 1469.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.