Весняний посів спаржі варто проводити у квітні — поради

Спаржа (Аспарагус) — улюблена культура всіх, хто любить готувати зелень. Висівати насіння спаржі на розсаду потрібно у середині квітня. До цього насіння на кілька діб треба замочити у теплій воді. 

Сухе насіння спаржі сходять довго і недружно, перші сходи можуть з'явитися тільки через місяць. Для прискорення проростання насіння попередньо замочують на 3-5 днів в теплій воді (близько +30 градусів), щоденно змінюючи рідину, пише Zemliak.com.

Городники також зауважили, якщо насіння було замочене і висаджене в грунт, то сходи можна очікувати через 2 тижні, а пророщений посадковий матеріал дасть сходи вже через тиждень.

Перед пророщуванням насіння знезаражують в фунгіцидах Скор , Максим, Фітоспорін або в густому розчині перманганату калію. Замочувати насіння можна у марлі або на паперових рушниках. Попередньо замочене насіння спаржі розкладають на укладені в кілька шарів в неглибокій ємності. З появою паростків рослини готові до пересадки в грунтосуміш.

«Можна пророщувати насіння також у піску. У плоску ємність насипають стерильний, промитий річковий пісок і зволожують його. Замість піску можна використовувати вермикуліт, кокосовий субстрат або агроперліт. Насіння розкладають по поверхні на відстані 1-3 см один від одного і злегка вдавлюють. Посадкову ємність накривають плівкою і поміщають в тепле місце. Тепличку регулярно провітрюють, при необхідності збризкують пісок з пульверизатора», — кажуть знавці.

Актуально: Городникам назвали основні умови врожайності спаржі

Якщо насіння було посаджене по окремим стаканчикам, то пікіровка їм може не знадобитися: досить підсипати свіжого грунту. При посіві насіння в загальну ємність пікіровку проводять при досягненні ними висоти в 10-15 см.

Пікіровка спаржі:

  • Рослини рясно поливають за добу до пікіровки. З вологого грунту витягти сіянці легше, ніж з сухою
  • За допомогою невеликого совочка або ложки сіянці підкопують, обережно дістають з ємності разом з грудкою землі, намагаючись не пошкодити кореневу систему
  • Сіянець поміщають в стаканчики і засипають свіжою землею до листочків
  • Рясно поливають.

По темі: Знавці назвали засоби проти шкідників під час цвітіння фруктових дерев

«Через пересадку деякі сіянці спаржі можуть підв’януть, однак на наступний день тургор відновиться. При встановленні стабільного тепла навесні або восени за 1,5 місяці до настання холодів спаржу висаджують на постійне місце. Відстань між рослинами повинна становити не менше півметра для рівномірного зростання кущів, а між рядами — від 1 метра», — кажуть знавці.

Ділянка для посадки повинна бути добре освітлена, захищена від вітру. Застою вологи бути не повинно, спаржа погано переносить близьке розташування грунтових вод.

Розмір посадкової ями на кожну спаржу — 30х30х30 см. В яму насипають суміш поживного грунту і перегною, встановлюють на горбок рослину і обсипають його землею з усіх сторін, злегка ущільнюючи. Кущ повинен бути заглиблений на 5-15 см. Обов'язково рясно поливають спаржу після пересадки.

Після посадки на постійне місце кущ вимагає особливої ​​турботи: необхідно стежити за вологістю ґрунту, не давати йому пересихати. Пересихання грунту може привести до загибелі саджанця.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.