Садівникам назвали домашній засіб захисту молодих дерев від мурах

З початком вегетації часто можна виявити на молодих деревах, особливо грушах, навалу мурах. І здавалося б, комахи наче корисні, але не завжди. На молодих грушах комахи розмножують попелицю і паралельно поїдають ледь розкриту бруньку з листям. Як з цим боротись гуманно, перевірив Zemliak.com.

У 2023 році редакція Zemliak.com отримала у подарунок 10 саджанців дерев від всеукраїнської ініціативи Сади Перемоги. З них — 3 груші. Навесні 2024 року груші вже радують буянням бруньок.

«Під час чергового огляду дерев на предмет хвороб та шкідників, були помічені цілі зграї мурах! В господарстві хімікатів не було в запасі, тому було прийнято рішення діяти гуманно», — коментує Zemliak.com.

Спочатку треба було якось зняти всіх мурах з дерева, щоб нікого не лишилось. Для цього обрали садовий оприскувач, де можна встановити тиск струї (або змести звичайною щіткою для фарбування). На максимальному тиску всіх мурах було знято. Далі взяли шматок тканини (можна старе простирадло, добре вбирає) та змочили в 2 ч. л олії (залежно від об'єму обмотування).

Далі цей шматок просто пов'язали на стовбур. Минула вже доба, а мурах не видно і поруч! Періодично варто перевіряти пов'язку: щоб вона не пересихала, слід час від часу додавати кілька крапель олії.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2024

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.