Колишній міліціонер із Закарпаття став крафтовим сироваром

У місті Перчин, що на Закарпатті, з 2016 року працює крафтова сироварня «Перчинська мануфактура». Засновник Олексій Синельников, колишній працівник міліції.

Чи не першими в світі на сироварні почали виготовляти сир з лвандою та липовим цвітом, передає Kp.ua. 

Ідея робити сир вдома виникла в Олексія років 9 тому. Тоді він купив собі 20-літрову сироварню, щоб варити сир для себе.

«Приніс додому, поставив на кухні. Про продаж навіть думок не було, просто варив для себе сир, і це мене так захопило. Якщо раз на тиждень я не варив сир, уже некомфортно себе почував. Експериментував. Хоча з 20 літрами молока сильно не поекспериментуєш», — каже Олексій.

Приблизно через рік варіння чоловік почав приносити свій сир на дні народження, різноманітні заходи, частував друзів. Через деякий час Олексій зважився на розширення. Звернувся до міської влади, отримав приміщення в оренду — і розпочали із дружиною свій сироварний бізнес.

Читайте також: На Закарпатті у військовому бункері працює крафтова сироварня

Спочатку Олексій купував молоко у місцевих жителів, щоб їх підтримати, проте невдовзі від цієї задумки довелося відмовитись. Тоді 90% молока було другого сорту, тож почав працювати з фермерами. 

«Наше молоко ми привозимо із Закарпаття — одна ферма у Березинському районі, інша у Хусті. Періодично приїжджаю на ферму, щоби переконатися: з умовами утримання корів, раціоном їх харчування та умовами доїння все добре.А от обладнання брали вітчизняне. Була спокуса привезти з-за кордону вживане, але я вирішив: краще наше, але нове», — каже сировар.

З допомогою обладнання можна було обробляти вже 500 л молока.

«Ми пастеризуємо молоко за класичним варіантом, як це було придумано Луї Пастером у 1857 році. Для цього молоко, постійно помішуючи, підігріваємо до температури 65 градусів. На цій температурі витримуємо його півгодини, потім охолоджуємо», ділиться співрозмовник.

Перші два тижні після вторгнення ми взагалі не працювали. Так, 4 березня сіли з дружиною і вирішили: не можна зупинятися, треба продовжувати. Треба виконувати обов'язки перед фермерами, коровам не можна наказати перестати давати молоко.

Під час вимикання світла, на сироварні використовували генератори. Іноді це було збитково, однак у більшості бізнес давав прибуток.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.