Садівникам нагадали, коли використовувати мідний купорос

Найчастіше серед дачників на садівників застосовується мідний чи залізний купорос. Однак, ці дві речовини різні як за властивостями, так і за складом.

Мідний купорос відноситься до категорії високоактивного фунгіциду та антисептика контактної дії. Зазвичай використовується для обробки теплиць, ґрунту та дерев, пише Zemliak.com.

Цей препарат недаремно називають базовим фунгіцидом. Його і справді найчастіше використовують як засіб боротьби та профілактики з захворюваннями, особливо грибковими, цвіллю:

  • При обробці живців, насіння, саджанців
  • Під час сезонних обприскувань для захисту рослин
  • Для обробки стовбурів, кори, ран, захисту від гнилі, плісняви, моху, грибів-паразитів
  • Для лікування уражених хворобами рослин (мідний купорос ефективний від курчавості, плямистостей, моніліозу, септоріозу, антракнозу, фітофтори та інших захворювань).

Залізний купорос також застосовується для профілактики грибкових захворювань, а також для ліквідації моху та лишайників на деревах.

«Обприскування залізним купоросом навесні необхідно проводити до того, як із бруньок проб'ються перші молоді листочки. Для стійкого результату процедуру проводять 2 рази з інтервалом у два тижні. Весняну обробку залізним купоросом можна поєднувати з побілкою стовбурів», — кажуть знавці.

Восени проводять так звану викорінювальну обробку залізним купоросом. Суть її в наступному:

  • До осені на листках накопичуються грибки, бактерії, личинки шкідників і збудники інших хвороб у рослин. Зазвичай вони зимують на грунті, щоб з настанням тепла переселитися на молоду поросль.
  • Обробка висококонцентрованим розчином залізного купоросу прискорює цей процес, а заодно вбиває личинки і спори.

У наступному сезоні рослини хворіють набагато менше і, як результат, дають відмінний урожай.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.