Марганцівка може стати для городу фунгіцидом — поради

Як фунгіцид препарат використовують для обробки рослин від грибкових хвороб. За допомогою її позбавляються бурої плямистості, хлорозу, бурої іржі, фузаріозу, різних гнилей та інших хвороб. 

Для запобігання їх появі рекомендується обробляти рослини з метою профілактики. Для цього готують тривідсотковий розчин, яким обприскують культури, пише Zemliak.com.

«Відсоткове співвідношення регулюється розведенням препарату у воді у пропорціях 1 г на 100 мл. Відповідно, якщо потрібен 5% розчин, необхідно розвести 5 г препарату на півлітра води. Якщо немає можливості точно виміряти кількість гранул, прийнято користуватися чайною ложкою, в яку міститься 6 г за умови, що гранули, засипані в неї без верху. Якщо потрібен 1% розчин, розведять чайну ложку у 600 мл води», — пише Zemliak.com.

Для лікування чорної ніжки на розсаді теж використоують марганцівкку. Її поява може спровокувати неправильне вирощування культур. 

«Для лікування рослини поливають під корінь двічі на початку сезону. Якщо ви побачили, що чорна ніжка прогресує на паростках, слід їх відразу видалити і знищити, поки вони не заразили інші рослини. Також видаляється земля, в якій вона росла, порожнеча, що утворилася після цього, заповнюється новим продезінфікованим ґрунтом, всі рослини та земля обробляється двовідсотковим розчином марганцівки», — кажуть експерти.

Актуально: Йод допоможе вивести медведку з городу

З метою профілактики фітофторозу, овочі обробляють раз на 2 тижні препаратом, приготованим з одного відсоткового розчину марганцю, в яку додають часник, вичавлений через часнику в кількості 200 г. 

«Таку речовину настоюють протягом 30 хвилин, проціджують і змішують з двома столовими ложками шампуню або іншого прилипача. Після чого всі кущі рясно обробляють», — додали знавці.

Процедуру проводять у період активного вегетативного зростання, перед цвітінням та під час формування плодозав'язки. Для обробки картоплю та цибулинних рослин їх замочують на 8 годин до посадки у двовідсотковому розчині марганцю.

Сіра гниль найчастіше з'являється на полуниці або ягідних кущах. Щоб його запобігти, кущі слід окропити з пульверизатора до початку цвітіння яскраво-рожевим препаратом марганцю. Регулярність проведення такої процедури становить двічі-тричі до цвітіння і через 2 тижні після нього. Для приготування препарату беруть дві чайні ложки марганцівки, які розводять у 10 л води.

Позбутися борошнистої роси можна за допомогою бордоської рідини, в яку додають марганцівку у співвідношенні 10:3 — 10 л води на 3 г. Таким розчином обробляють усі рослини за дощової погоди. Слід враховувати, що якщо ви обробляли культури золою, використовувати марганцівку в цьому випадку не рекомендується, щоб не допустити її передозування, тому що у золі міститься деяка частина цього елемента. З появою на рослинах борошнистої роси процедуру проводять двічі-тричі з періодичністю в 5 днів. І тому розчином обробляється наземна частина культур.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.