Все більше українців віддають перевагу «зеленій» енергетиці — Костянтин Гура

У II кварталі цього року 3480 домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 98 МВт. Це у 1,7 разів більше, ніж у I кварталі.

Інформує про це Держенергоефективність.

Таким чином, всього на сьогодні в Україні налічується понад 35 400 родин, які перейшли на електроенергію з енергії сонця. Загальна потужність таких СЕС — 933 МВт.

У сонячні електростанції домогосподарства інвестували близько 730 млн євро.

ТОП-3 області, де встановлено найбільшу кількість сонячних станцій у домогосподарствах (СЕСд):

  •  Дніпропетровська — 5706 станцій загальною потужністю 141 МВт;
  •  Тернопільська — 2788 станцій загальною потужністю 79 МВт;
  •  Закарпатська  — 2718 станцій загальною потужністю 78 МВт.

«Щороку кількість сімей, які цікавляться та інвестують в «зелену» енергетику, зростає. Очевидними перевагами є можливість бути менш енергозалежними, самостійно забезпечувати свої потреби в енергії та заощаджувати сімейний бюджет на рахунках за електроенергію», — прокоментував Костянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективності.

Юрій Шафаренко, заступник Голови Держенергоефективності, повідомив: «Сьогодні ми спостерігаємо, як в Україні поступово розвивається нова культура використання «чистої» енергії для власних потреб. Вже маємо понад 35 тис. домогосподарств — перших в країні проз’юмерів, які виробляють і споживають енергію. Але це лише 0,5% від загальної кількості домогосподарств, яких в Україні налічується понад 6,5 млн».

Крім цього, такі СЕСд — це мала розподілена генерація, яка є корисною для енергосистеми, бо споживання енергії здійснюється у точці її виробництва.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.