У Вінниці дають гроші на встановлення альтернативних джерел енергії

У квітні 2024 року у Вінниці започаткували програму компенсації місцевому бізнесу за встановлення «зелених» потужностей. Наразі нею скористалося 15 компаній. Сума компенсації встановлена на рівні суми податків, сплачених компанією за попередній період, проте вона не може перевищувати 1 млн грн, пише Економічна правда.

«Це потягнуло маховик залучення коштів приватного бізнесу. Компанії побачили в цьому власну вигоду. 53 компанії — дрібні, середні й великі — встановили сонячні станції на загальну потужність 12,93 мегавата», — розповідає заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний.

За його словами, деякий місцевий бізнес почав встановлювати акумулюючі станції. Аби економія була більш відчутною, чимало підприємств навіть змінили графік роботи, пристосувавши його до використання «зеленої»  енергії.

«Децентралізована генерація — це майбутнє. Зрозуміло, що будуть відновлювати теплові електростанції, але електроенергія має вироблятися без навантаження на її транспортування», — вважає Очеретний.

Тож нині у Вінниці вимикають світло по дві-три години на добу, тоді як у Києві — понад 12 годин. Стабільній подачі електрики сприяють децентралізовані елементи генерації.

«Коли у 2022 році почалися вимкнення світла, ми зрозуміли, що хаотичні рішення з генераторами — це шлях в нікуди. Ситуація потребувала перспективних рішень. На порядку денному муніципальних менеджерів опинилася альтернативна генерація і пошук підтримки в її запровадженні», — згадує Очеретний.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.