Екоактивісти створили громадський город на даху будівлі

Активісти ГО «Нуль відходів Івано-Франківськ» використали терасу на даху Промприладу (інноваційного центру на базі старого заводу) для громадського городу, інформує Українська правда.

Наразі триває реконструкція поверху, де був розміщений город, також у концепції центру передбачено влаштування великого громадського саду площею 600 кв.м, де стануть у пригоді підходи і рішення, протестовані у пілотних садах, та уже сформована спільнота зацікавлених і обізнаних у міському городництві жителів Івано-Франківська. 

Почали з невеликої демонстраційної вертикальної конструкції з прянощами та городиною, повторно використали ящики з фруктів та змайстрували ємності з подієвих банерів у майстерні ресайклінгу. 

«Тут також вдалося створити закритий цикл — збирати органічні відходи із закладів у будівлі, переробляти їх у добрива на дружньому локальному переробному підприємстві, спільно висаджувати та доглядати за рослинами, смакувати свіжими овочами, вирощеними у міському саду», — розповіла Катерина Яковець, експертка з розвитку міських громад.

Також команда активно готується до розвитку простору Re:Space, який поєднуватиме у собі функції майстерні творчої переробки вторинної сировини, громадську сортувальню, освітній простір, та міститиме компонент міського городництва.

«Красивий міський сад на даху став для команди ще й інструментом привернення уваги до необхідності перероблення відходів, компостування органіки та важливості продукування локальної їжі», — коментує Михайло Веклин, засновник простору Re:Space.

Таким чином активісти показали приклад реалізації принципів циркулярної економіки задля зменшення негативного впливу людини на середовище і можливості для самозабезпечення навіть з мінімальними ресурсами. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.