У Полтаві організували комунальний город

З ініціативи Інституту розвитку міста на території закинутих міських теплиць одного з комунальних підприємств у Полтаві нещодавно створили міський сад-город (за підтримки Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН в Україні).

Про це розповідає Українська правда.

Спільними зусиллями охочих вдалось розчистити частину занедбаної території (водночас гілки та деревину повторно використали для стежок і мульчування грядок), влаштувати теплі грядки Розума та високі грядки, посадили кріп, щавель, цибулю, салат, огірки, пізньостиглі помідори, лохину, редис та петрушку. 

Окрім грядок, подумали і про комфортний простір для спілкування і подій.

«Тут знайшлось корисне застосування для палет з доставок гуманітарної допомоги. До того ж на локації влаштували три компостери, щоб залишки рослин після прибирання та органічні відходи жителів будинків неподалік також стали корисним ресурсом для вирощування органічних продуктів»,  — ідеться у повідомленні. 

Ініціатори простору хочуть не лише вирощувати органічну городину, а й навчати інших через серії практичних воркшопів з догляду за рослинами. 

Навколо простору та щотижневих толок формується спільнота зацікавлених, серед яких — працівники Інституту розвитку міста, внутрішньо переміщені люди, громадські активісти, мешканці з дітьми, яким особливо цікаво спостерігати за змінами на грядках. 

«Окрім того, комунальні підприємства, що знаходяться поруч, допомагають із влаштуванням поливу, надають техніку та інструменти для городництва», — розповіла Катерина Яковець, експертка з розвитку міських громад ініціативи «Сади Перемоги». 

Хоча городній сезон розпочали лише з липня, у саду-городі вже встигли зібрати перший урожай — 6 кг кропу, який заморозять та використають для приготування обідів у прихистках для ВПО. Решту цьогорічного врожаю теж спрямують на потреби людей, що, тікаючи від війни, знайшли прихисток у Полтаві.

Команда активно працює над тим, щоб сад-город став живим місцем об’єднання полтавців навколо спільної справи з вирощування органічних продуктів для внутрішньо переміщених осіб. Адже навіть за офіційними даними, понад 55 тисяч людей знайшли прихисток у Полтаві, тікаючи від війни, і потреба у свіжих продуктах завжди є. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.