Закон про місцеве самоврядування в Україні знову змінять

Днями представники всеукраїнських асоціацій ОМС та профільні експерти обговорили пропозиції та зауваження до проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пише Децентралізація.

Такі пропозиції надійшли від міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування.

Після опрацювання результатів узгоджувальної наради Мінрегіон надішле законопроєкт на розгляд Кабміну.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода заявив, що внесення змін до законопроєкту «Про місцеве самоврядування в Україні» дозволить посилити спроможність територіальних громад.

Отже, сторони погодили розмежування повноважень районних та обласних рад. Разом з тим вирішено доопрацювати проєкт закону в цій частині з метою дотримання нормопроєктувальної техніки. 

Також планується, що органам місцевого самоврядування базового рівня повернуть делеговані повноваження щодо здійснення на відповідних територіях державного контролю за додержанням законодавства  про працю та зайнятість населення, що підсилить спроможність територіальних громад.

З профільними міністерствами узгоджено позицію щодо повернення ОМС таких повноважень та необхідності приведення у відповідність норм галузевого законодавства про працю.

«Урегульовано розбіжності щодо визначення власних та делегованих повноважень сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів у сферах культури, мовної політики, туризму та охорони культурної спадщини, архівної справи», — ідеться в повідомленні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.