З однієї черешні в сезон можна заробити від 3 тисяч гривень

Нинішній сезон в Україні приніс багато проблем виробникам черешні через несприятливі агрокліматичні умови, однак вирощування та продаж цих ягід залишається досить прибутковим.

Навіть при мінімальній ціні вітчизняної черешні в 2021 році 40-50 грн/кг та середній врожайності 90 кг із одного дерева можна заробити від 3 500 грн.

За даними аналітиків ринку «Шувар», у четвер 24 червня мінімальна ціна червоної черешні вітчизняного виробництва сягає 40 грн/кг.

Досвідчені ягідники кажуть, що в сезон навіть із невеликої ділянки під черешнями можна зробити до 10 тис. грн.

Нині існує багато сортів черешні із досить високою врожайністю — деякі дерева можуть давати до 150 кг ягід за сезон.

Виробники називають кілька переваг бізнесу на черешні:

  • постійний попит на продукцію;
  • висока врожайність (до 150 кг з 1 дерева);
  • це бізнес на довгі роки;
  • дерева стійкі до шкідників, хвороб і заморозків;
  • легкий догляд за черешневим садом.

«Черешня користується величезною популярністю серед покупців, оскільки має солодкий смак, великі плоди і, до того ж, вона дуже корисна. У літню пору багато хто купує черешню саме в сезон, щоб насолодитися смаком, наприклад, ту ж вишню не всі люблять, а ось черешня подобатися практично всім», — зазначають продавці на одному зі столичних ринків.

Знайти покупця на черешню не складає особливих зусиль, навіть при роздрібному продажі на продуктовому ринку, виробник зможе продавати солідні обсяги цих плодів і отримувати високий прибуток.

Вирощування черешні слід почати з кількох важливих моментів.

Перше, на що потрібно орієнтуватися, — це підбір землі під посадку. Важливо розуміти, що якщо ви вирішили спробувати бізнес на черешні в домашніх умовах, то в такому випадку вам буде досить засадити і близько 10-15 соток землі. Якщо розглядати це як бізнес для повноцінного доходу, то потрібно дивитися на площі під насадження від 1 га і більше.

Другий етап — це вибір сорту черешні. Важливо, щоб сорт мав не тільки хороші смакові якості, а й був стійкий до шкідників, хвороб, а також був адаптований до наших кліматичних умов. 

Популярні в Україні сорти черешні:

  • Ранньостиглий сорт — Іпуть, Гронкавая, Рання Рожева, Валерій Чкалов, Казка, Шанс, Рубінова Рання, Електра, Аріадна, Чермашню;
  • Середньостиглий сорт — Тютчевка, Ленінградська рожева, Річиця, Ревна, Фатеж, пам’яті Чернишевського, Овстуженка, Орловська Рожева, Веда, Аделіна, Поезія, Рожевий Перли, Дніпровка, Дилема;
  • Пізньостиглий сорт — Престижна, Ленінградська чорна, Червона щільна, Брянська Рожева, Оріон, Романтика, Любіца Туровцева.

Існують як ранні, так і пізні сорти черешні. Потрібно комбінувати різні їх види, щоб забезпечити постійний збір і реалізацію врожаю протягом декількох місяців, зазвичай це з травня по жовтень. Так не тільки диверсифікується дохід, а й бізнес  стане більш стійким, а повернення інвестицій — більш швидким.

Також варто сказати, що біля черешневого саду можна організувати пасіку і таким чином бджоли будуть сприяти кращому запиленню черешні, що в свою чергу буде підвищувати обсяг врожаю. Одночасно можна налагодити збір і реалізацію меду.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.