Для відгодівлі поросят відбирають навесні — досвід

Розведення і відгодівля поросят багато в чому залежать від правильного вибору тварин. Роблять це в ранньому віці. Найбільш вигідно відгодовувати поросят у весняно-літній період, коли вони зможуть рости на зелених кормах.

Про це пише Порадниця.

На думку експертів, краще вирощувати відразу двох, бо свині — стадні тварини й у компанії краще ростимуть і розвиватимуться.

«При виборі основну увагу звертають на будову тіла й поведінку. Порося повинно бути рухливим, енергійним, швидко реагувати на все, що відбувається навколо. Здорове, якщо його взяти на руки, пронизливо й голосно вищить, слабке й хворе — приглушено рохкає», — кажуть експерти. 

Також варте уваги перед вибором:

  • як тварина їсть: має бути хороший апетит
  • Хвостик у бадьорих, здорових поросят — сухий і чистий, закручений кілечком догори
  • щетина — гладенька, блискуча, шовковиста
  • п’ятачок носа, слизові оболонки рота й очей (у білих і вся шкіра) — рожеві
  • ноги високі та міцні
  • ратиці чисті

Обирати бажано поросят із довгим корпусом, широкою грудиною, прямою, а не вигнутою, спиною. Живіт має бути підтягненим, не провисати. 

«Якщо черево провисає, це вказує на неміцну конституцію, слабкий розвиток м’язів. Блідість, тьмяний погляд, настовбурчена щетина, обвислий хвіст свідчать про слабкість і анемію», — додали експерти. 

Особливу увагу звертають на дихання. У здорових воно глибоке, без хрипів і кашлю. При хворобах легень поросята дихають важко, часто, з хрипами, кашляють. Також звертайте увагу на анальний отвір, чи немає в поросяти проносу.

Якщо у тварини довга вузька велика голова, горбатий тулуб, опущені крижі, вузько поставлені довгі ноги, довга густа щетина — це свідчить про грубу конституцію і пізню спілість. Такі тварини погано відгодовуються, споживають багато корму, хоча й витривалі. 

Важливе значення має прикус. Поросята з поганим прикусом погано поїдають корми і не зможуть швидко нарощувати масу. Щоб перевірити прикус, тварину беруть лівою рукою під груди і, притиснувши до себе, пальцями правої збоку розводять губи. Верхня і нижня зубні аркади мають збігатись. Якщо зуби верхньої щелепи на 0,5–1 см не доходять до зубів нижньої або одна щелепа трохи довша за іншу, прикус неправильный.

«При виборі свинок на плем’я звертайте увагу на соски, що повинні розташовуватися симетрично і на якомога більшій відстані один від одного. Чим більше сосків, тим краще. Також звертайте увагу на статеві органи. Свинки з ознаками гермафродитизму на плем’я не годяться»,  — додали експерти. 

Головне, зазначають експерти, не забути поцікавитись, чи мають поросята профілактичні щеплення. Частину з них роблять у ранньому віці.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.