Підприємець з Києва змінив мегаполіс заради сироварні в селі

Житель столиці Валентин Чермалих покинув власний бізнес та переїхав у село Черниші на Черкащині, де разом з батьками виготовляє шість різновидів твердих сирів власної технології та кілька видів за швейцарськими рецептами.

Зараз на господарстві закладено приблизно 400 кг сиру, який вже можна їсти і ще, приблизно, кілограмів 500-600, якого їсти ще не можна, він дозріває.

Про це передає Суспільне.

«Моя мама починала цей бізнес виступила як інвестор. До неї прийшла подруга і каже: є така ідея, є місце гарне та ідея робити сир твердий витриманий за швейцарською технологією. І з цього все почалося. І саме тому — швейцарська рецептура, бо так це починалося і так нам це сподобалось», — поділився пан Валентин.

У господарстві Валентина Чермалиха 12 голів скота, з яких шість — дійних корів породи джерсійської. Решта — молоденькі телиці та бик.

«Нам сподобалися ці корови, у них дуже гарне молоко на сир. Дуже гарне по білку, по складу необхідному для сиру. А вже згодом ми дізналися, що ці корови з дуже прикольним характером. Я кажу — це просто котики, які важать пів тонни», — каже Валентин.

Доглядає корів господар теж ретельно: під час доїння дає смаколики, для догляду за вимʼям використовує спеціальні креми.

По темі: Худоба у прифронтових регіонах: як допомогти і врятувати свійських тварин

Крім твердого витриманого сиру родина готує і свіжу молочну продукцію. Це і м'який сир і сметана, і молодий сир типу адигейський. На продаж іде сир, який вже дозрів. 

«Ми робимо і молоді сири також, щоб обертати молоко, щоб з чогось жити поки визріває наш дорослий сир. То наш депозит. З того ми отримаємо колись радість і прибуток», — додав Валентин. 

Задля безперебійної роботи господарства придбали генератор. І це не через відключення електропостачання внаслідок бойових дій. Черниші — село на 110 дворів із населенням у 180 людей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.