У селі Блиставиця працює крафтова сирна майстерня

У селі Блиставиця, що на Київщині, родина Анастасії Кириленко займаєся монопродуктом — це шевр, козиний кислоферментний сир. З цієї основи Анастасія готує й інші види сиру. Вигадала авторський рецепт намазки, також роблю сирні кульки в олії з в’яленими томатами.

Підприємство отримало назву «Сирне ательє», оскільки продукцію Анастасія виготовляє так, щоб відповідало смаку замовника, передає ШоТам.

«Після народження першого сина ми з чоловіком вирішили переїхати з Києва в область, у село Блиставиця, тож уже з 2019 року живемо тут. Того ж року я вперше спробувала Бельпер Кнолле — маленький твердий козиний сир, і була надзвичайно вражена його смаком та ароматом», — ділиться Анастасія.

Вже після народження другого сина, Анастасія вирішила заснувати власну козину ферму та готувати власний продукт. 

«Зараз у мене 4 дойних, 1 маленька, 1 цап. У мене є одна працівниця, яка допомагає і з козами, і в сироварні. Вона навчила мене доїти тварин і приглядати за ними. З нами вона вже чотири роки»,  — розповіла фермерка.

Є у Анастасії власна фішка. Сирну продукцію дівчина розвозить на власному «Кадилаку».

Повномасштабне вторгнення росії, 24 лютого 2022 року, родина пережила складно. Анастасія з двома синами мусила виїхати з села до Польщі, оскільки їхнє село потрапило під окупацію. Але своїх кіз вона не змогла вивезти, довелось залишити їм корм та попрощатись. Однак, чоловік Анастасії залишився господарювати, і більше того, господарство примножувалось — наридились дві дівчинки-кози.

«Як тільки дізналась. що село звільнили від росіян, без роздумів виїхали з синами додому», — каже Анастасія. 

Нині ферма зареєструвана як ФОП. Анастасія сплачує податки. Люди почали замовляти сир. Усі цапи, що народжуються на фермі, знаходять нові домівки, вони живуть.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.