За рік кількість ФОП у сільському господарстві зменшилась на чверть

Кількість фізичних осіб-підприємців (ФОП) у галузі сільського господарства значно скротилася. 

Залежно від розмірів найбільше — на 26,1 % — скоротилася кількість діючих суб’єктів мікропідприємництва у сільському, лісовому та рибному господарстві, найменше — на 11,3 % — фізичних осіб-суб’єктів малого підприємництва та мікропідприємництва.

Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

«Кількість середніх підприємств у галузі зменшилася за 2022 рік на 19,5 %, великих (понад 250 працівників та річний дохід, еквівалентний 50 млн євро) — на 20,4 %, малого підприємництва (до 50 працівників та дохід до 10 млн євро) – на 31,8 %, мікропідприємств (до 10 працівників та дохід до 2 млн євро)  — на 34,5 %», — зазначив Лупенко.

Щодо кількості фізичних осіб-підприємців, то їх динаміка є різновекторною. По більшості видів діяльності тут також спостерігається спад, але він значно менший — в межах 11-15 %.

«Водночас на вирощуванні ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників відбулося незначне зростання — до 387 осіб (+2,4 %), пряних, ароматичних і лікарських рослин — до 58 осіб (+3,6  %)», — поінформував Юрій Лупенко.

Таким чином, сільське господарство втратило суттєву кількість підприємств, однак зберігає досить потужний підприємницький потенціал для відновлення довоєнних обсягів виробництва.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.