Експорт продуктів з України на третину знизився — Opendatabot

За сім місяців поточного року експорт товарів і послуг з України склав $30,3 млрд. Це на 8% менше до відповідного періоду минулого року ($32,8 млрд ), та на 28% менше, ніж було протягом січня-липня 2021 ( $42,4 млрд).

Цьогоріч український бізнес збільшив експорт сільгосппродукції до $13 млрд — це на 4,5% більше, ніж у відповідному періоді 2021 року. 

Про це свідчать аналітичні дані Opendatabot. 

«З січня по липень поточного року, у порівнянні з торішніми показниками, експорт товарів зменшився на 11,5% — з $23,4 млрд до $20,7 млрд», — кажуть аналітики. 

Павло Мартишев, дослідник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки, пов’язує таке скорочення експорту с/г продукції із припиненням зернової угоди у липні 2023 року. За його словами, негативна динаміка спостерігалася ще у червні, адже частина гравців даного ринку почали вичікувати, якою буде ситуація з вивозом продовольства морськими шляхами. Експерт наголошує, що цей фактор призвів до зниження активності укладання контрактів на перевезення с/г продукції.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.