Переселенка з Донецька таємно готувала сир та роздавала людям

Колишня дизайнерка Тетяна Страмнова з Донецька — власниця міні-ферми «Коза Амальтея» в селі Музиківка, що на Херсонщині. 

Під час окупації села, жінка ховала своїх тварин від ворога, та потайки робила сир і роздавала односельчанам.

Про це розповідає Ain.business.

Тікаючи від окупації у 2014 році, Тетяна з чоловіком та двома дітьми шукали прихисток. Так приїхали у Музиківку. Це неподалік від Херсона. Вигравши грант від Великої Британії, у 2016 році, вона придбала інкубатори та клітки для бройлерів. Та птахівництво розвивалось повільно і жінка вирішила змінити напрям.

Наразі у Тетяни 45 кіз і 6 козлів. До великої війни жінка готувала різний сир: а-ля пармезан, гауду, маасдам. Зараз сироварня на паузі. 

«Ми потрапили в це село, взяли будинок у кредит. Ще рік знадобився, аби вже тут про мене дізналися покупці. Обʼєми тодішніх продажів птиці не дозволяли нам платити за кредитом та утримувати тварин. Тому я зробила оголошення, що готова їх обміняти на більших тварин: свиню, козу, корову… та хоч когось. Мені запропонували обмін 400 голів птиць на три кози та цапа. Отак у мене почався мій другий бізнес», — розповіла Тетяна.

Зараз ферма з місцевою владою працюють над проектом цеху з виробництва сирів на 300 літрів.

«Першу сироварню я купила вживану, та ще й у борг. Уже потім я брала участь у грантових програмах, за кошти яких прибрала ще доїльний апарат», — розповіла Тетяна.

У планах — створити повноцінну велику сироварню, найняти фахівців, створити на території ветеринарний кабінет і лабораторію. Зокрема, офіційна реєстрація, аби піднімати економіку країни та поповняти бюджет громади

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.