Цього року акацієвий мед вартуватиме близько 400 грн за літр — думка

В ході Інтернет-конференції про особливості медового сезону 2021, яка відбулася 9 серпня 2021 року в Києві в ІА «Інтерфакс Україна», представники ТМ «Знатний Мед» обговорили ряд актуальних питань, в тому числі ціни не мед в поточному сезоні.

Про це стало відомо з прес-релізу.

Експерти відзначають, що в 2021 році роздрібні ціни на мед зросли, в середньому, на 50-100 грн за 1 літр, що обумовлено цілим рядом причин.

Також подорожчали бджолопакети, пасічницький інвентар, препарати для профілактики і лікування хвороб бджіл.

«Меду стає менше, а дається він пасічнику складніше. Так, цієї весни вперше за багато років виник справжній дефіцит бджолопакетів — незважаючи на збільшення ціни до 1600-1800 грн. за пакет, вони розкуповувалися, як то кажуть, «з коліс». В цілому, в умовах, коли постійно зростають ціни на електроенергію, паливо, продукти харчування, вартість меду просто не можуть залишатися незмінною », — зазначила Руслана Плис, керівник напрямку Інтернет-торгівлі ТМ «Знатний Мед».

Складні погодні умови другий рік поспіль скорочують обсяг зібраного меду кожним окремим пасічником, при цьому, витрати бджолярів на утримання бджіл стають все більше. Відсутність залишків торішнього врожаю також не дозволяє згладити ціни. 

«Схоже, епоха дешевого меду пройшла. Треба визнати, що український мед був недооцінений — як на міжнародному ринку, так і на внутрішньому », — вважає Руслана Плис 

Також на думку Руслани, цього року прогнозуються роздрібні ціни в межах:

  • 130-150 грн. за 1 літр на соняшниковий мед;
  • 150-180 грн. на різнотрав'я;
  • 200-300 грн. на липовий і гречаний;
  • 300-400 грн. за 1 літр на акацієвий.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.