У селі Верба родина створила успішний бізнес на равликах

У селі Верба Дубенського району, що на Рівненщині, працює равликова ферма «VerbaraVLyk2020» — одна  із лідерів з вирощування та імпорту равликів в українські магазини. Також Експортують в 14 країн. На фермі вирощують більше 20 тонн равликів за сезон.

Про це написав Віталій Коваль, голова Рівненської ОДА на офіційному Telegram-каналі.

Власниця ферми Юлія живе своїм бізнесом. Тим більше, що народилася у Вербі і підприємство поруч з будинком бабусі. Розвинула тут цілий гастротуризм — від дегустації і майстер-класів до екскурсії фермою та різними квестами. 

«Підприємство не лише не зупинилося під час війни, а й збільшило випуск продукції на 40%. Крім равликів, на фермі почали розводити і фазанів. На сьогодні є 13 сімей. Їхнє м‘ясо та яйця дуже корисні»,  — повідомив Віталій Коваль. 

Також на фермі у серпні — вересні починається перший збір маточного стада. Це той равлик, який навесні дасть ікру, молоде потомство на наступний рік. Збирають равликів вручну, кожного дня, під щитами. Обов'язково має бути завернута губа — це край мушлі.

Тоді равлик готовий відкладати ікру. Його заносять в репродукційну, де вдень температура має бути не нижче 16°С , а вологість 60-70%. Там равликів поливають та ставлять біля горщиків з торфом, у які вони відкладатимуть ікру. Кожну ікринку працівники збирають вручну.

А щодо равликів — це не лише делікатес, а й здорове харчування, бо має у собі багато вітамінів та мікроелементів. Їхній слиз використовується і в косметології. Над розвитком цього напрямку і працюють власники.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.