В Україні різко подешевшали помідори

У травні ціни на імпортний та місцевий томат в Україні почали знижуватись. Здешевлення в даному сегменті пов'язане із надходженням великих партій імпортного томату в Україну з Туреччини та Польщі, а також зі збільшенням вибірок цієї продукції до місцевих тепличних комбінатів.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

«Якщо ще тиждень тому ціна на місцевий помідор досягала 120 грн/кг ($4,10/кг), то сьогодні вартість цієї продукції вже не перевищує 60-80 грн/кг ($2,05-2,73/кг), що у середньому на 31% дешевше, ніж тижнем раніше», — кажуть аналітики.

Протягом усього квітня ціни на місцеві та імпортні томати в Україні утримувалися на досить високому рівні.

По темі: Нові сорти і гібриди помідорів | 2022.

«Такі високі відпускні ціни на томати цього сезону пояснюється сукупністю декількох факторів. Основною причиною стали перебої з постачанням імпортного томату в Україну через логістичні проблеми», — кажуть аналітики. 

Додаткову роль у формуванні високої ціни відіграло загальне зниження пропозиції місцевого томату в Україні, що, у свою чергу, пов'язане із зупиненням роботи деяких українських тепличних комбінатів, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

Імпортний томат на сьогодні великий оптом пропонується по 50-56 грн/кг ($1,71-1,91/кг), що в середньому на 23% дешевше, ніж продукція в українських теплицях. Варто також зазначити, що наприкінці минулого тижня імпортні томати надходили у продаж по 55-58 грн/кг ($1,88-1,98/кг).

Зазначається, на даний момент ціни на тепличний томат в українських господарствах у середньому вдвічі вищі, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте також: 

Сімейні молочні ферми за час війни отримали півмільйона інвестицій

Календар на травень 2022 для городу, саду та клумби

Перспективні сорти картоплі в Україні — описи новинок

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.