Українські фермери відмовляються вирощувати огірки в теплицях

Українські фермери стикаються з проблемами вирощування та реалізації тепличних овочів, у тому числі огірків, через великі витрати на енергоресурси. Основним постачальником парникових огірків в Україну є Російська Федерація. Така ситуація склалася через те, що  пише Kurkul.com.

Таку заяву зробив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

«У нас на сьогоднішній момент основним постачальником парникових огірків є Російська Федерація. Чому? Для того, щоб виростити в українських умовах огірок в теплиці, необхідно опалювати електричною енергією, треба освітлювати тощо», — зауважив він.

В цьому контексті Олег Пендзин додав, що на російському ринку сьогодні енергоресурси дешевші, ніж на українському. Він також пояснив, чому українські торговельні мережі закуповують російський продукт замість українського. На думку експерта, вони керуються виключно власною вигодою.

«Торговельна мережа працює з максимально дешевим продуктом. Вона не буде укладати угоду на один огірок вітчизняного виробника. Їх цікавлять певні обсяги, умови постачання, які виконуються секунда в секунду. Їх цікавить гарантія постачання тієї чи іншої продукції на полиці супермаркета. Окрім цього, вихід продукції на полицю супермаркетів коштує гроші. І не завжди український фермер згоден це оплачувати», — наголосив Олег Пендзин.

Економіст також навів приклад підтримки фермерства в країнах Євросоюзу. 

«У доході європейського фермера 65% — це дотації держави. Водночас в ЄС захищаються власні ринки від імпорту. В Угоді про вільну торгівлю з Європейським Союзом ми з величезним здивуванням побачимо квоти на постачання української аграрної продукції на європейський ринок на рівні 3-5% від загального обсягу виробництва цієї продукції в Україні», — зауважив він.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.