На Харківщині фермерка виготовляє італійські сири

У селі Близнюки, що на Харківщині, фермерка Наталя Кузнєцова готує італійські сири з молока джерсійських корів. Сироварінням жінка зайнялася 1,5 року тому. 

Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

«Коли я була маленькою, у моєї бабусі була корова, я її дуже-дуже любила.І мені так було жаль, коли бабуся виливала молоко свиням, вона виливала його качкам. І я все думала: ну є ж якось так, що роблять щось, щоб продовжити життя молоку. Я задумалася над цим. І, мабуть, минуло скільки часу, поки я згадала, що мені хочеться варити сир», — розповіла Наталя  Кузнєцова.

Перш ніж зупинитися на певній технології виробництва сиру, підприемиця експериментувала з різними заквасками, з пастеризованим та непастеризованим молоком.

«Я працювала з козячим, з овечим молоком. На жаль, не працювала з буйволячим, але дуже мрію. Для себе я обрала італійську групу сирів, італійські технології. Моя перша вчителька була італійка, вона була українка, але вона проживала в Італії, там навчалася на фермах і вже тут приїздила навчати нас», — говорить підприємиця.

Наталя Кузнєцова розмірковувала й над розбудовою бізнесу у великому місті, але зупинилася, зрештою, на рідних Близнюках.

«Залазять інколи у мою голову думки, що, дивлячись на те, як працюють крафтові виробники у містах, і там є більший попит, то так, мені б хотілося, бо я володію багатьма технологіями. Але тут моя земля, моя Батьківщина, тут я народилася», — каже Наталя.

Виготовлені сири продає на ринку, надалі планує добудувати сироварню, отримати необхідний сертифікат й відкрити власний магазин.

По темі: На Прикарпатті фермер створив успішний кооператив.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.