Іон Морару: Кризовий сценарій під час війни допоміг виробникам молока втриматися на плаву | БЛОГ

Іон Морару — відомий в Україні та за її межами консультант з молочного напряму, ветеринар, співзасновник та керівник проєктів «American Dairy Technology (ADT)».

У своєму блозі спеціально для Zemliak.com цей експерт коротко розповів, як на молочний бізнес в Україні вплинула повномасштабна російська воєнна агресія та зробив прогноз на короткострокове майбутнє цієї галузі.

Далі — авторський блог Іона Морару

За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, я готував до публікації такий собі невеликий «прогноз» щодо розвитку українського молочного скотарства з досить інтригуючою назвою «Чи буде рентабельним виробництво молока в Україні в 2022 році?». 

Відтак вкотре впевнююся, що робити прогнози — то невдячна справа…

Як змінився молочний бізнес після 24 лютого 2022 року

Протягом кінця лютого-початку березня ситуація для виробників молока в Україні була найбільш складною.

Для цього періоду були характерні такі особливості:

  • ціни на компоненти раціону були ще високими
  • закупівельні ціни на молоко-сировину різко знизилися
  • виробники просто не знали куди подіти молоко через надлишкову пропозицію сировини на переробку та майже паралізовану логістику.

Читайте також Як війна-2022 змінює ринок молока в Україні

Кризовий сценарій для виробників молока 

У цей період для виробників молока ми з колегами запропонували так званий «кризовий сценарій». У такому режимі підприємства працювали приблизно до першого тижня квітня 2022 року. Як кажуть, головне було правильно розставити пріоритети. 

Новий алгоритм в умовах повномасштабної війни передбачає наступні кроки:

  • скорочення витрат на годівлю худоби — зменшення концентратної частини кормів, використання молока в годівлі корів (актуально було тільки в перші дні війни), повна відмова від кормових добавок;
  • зміни в деяких технологічних процесах на фермах — перехід із 3-разового доїння на 2-разове та зниження продуктивності корів на 30%.

Так, для високопродуктивних підприємств основною задачею було утриматися в «позитивній» рентабельності при значному зниженні продуктивності. 

Для підприємств, які доїли в діапазоні 20-26(28) кг молока на корову, основним завданням було просто збереження виробництва.

«Кризовий сценарій» роботи молочних ферм, на жаль, ще залишається актуальним в окремих випадках переважно для фермерів, які географічно близькі до лінії ведення бойових дій та окупації територій військами російської федерації.

Читайте Ганна Лавренюк: Молочні господарства треба негайно рятувати

Як змінилася робота молочних господарств за кілька тижнів

Із початку квітня 2022 року ситуація на молочному ринку поступово почала змінюватися. Усі ті молокопереробні заводи, які залишилися в неокупованій Україні і працювали/працюють далі, почали відчувати дефіцит сировини для переробки.

Це був добрий знак для виробників — ціна на молоко-сировину ставала «зрозумілою», а отже, підприємства почали повертатися до тих виробничих показників, які були до повномасштабного вторгнення. 

Також фіксували підвищення закупівельних цін на молоко-сировину та здешевлення на внутрішньому ринку компонентів концентратної частини раціону тварин. 

Усе це, у свою чергу, почало стимулювати виробників молока до покращення (підсилення) раціонів дешевим зерном для збільшення молочної продуктивності корів.

Тенденції молочного бізнесу в травні

Для першої декади травня можу зазначити, що тренд дешевого концентрованого фуражу залишається і ним наразі активно користуються виробники молока. А закупівельна ціна на молоко стає більш привабливою — це ще один «позитив» для фермерів. 

Усе це разом позитивно впливає на операційну рентабельність виробництва молока. 

Із негативних моментів хочу відмітити високі логістичні витрати через підвищення ціни на пальне та транспортні незручності, пов’язані з комендантською годиною та великою кількістю блок-постів на дорогах.

До проблем молочного бізнесу в цей період можна додати підвищення цін на деякі витратні матеріали для доїння, на ветеринарні препарати, кормові добавки.

На мій погляд, у цьому не було і немає ніяких серйозних підстав для підвищення цін, тому я надіюсь, що і тут питання поступово врегулюється…

Як далі працюватимуть молочні підприємства в умовах війни

Як буде розвиватися українське молочне скотарство далі? На мою думку, буде й далі відносно стабільно розвиватися, бо це досить рентабельний і перспективний бізнес.

На мою думку, основні поради виживання та успіху молочних підприємств на найближчий час можна визначити так:

  • слід правильно розставляти акценти в роботі технологічних процесів, 
  • робити акцент на оптимізацію роботи людей в процесах замість вірити в чудеса, 
  • із мудрістю підходити до інвестицій у виробництво!

І, власне, найголовніше — упевнено йти до Перемоги України, а все інше «справедлива рука ринку» розставить на свої місця!

Цю публікацію було створено за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). 

Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор(и). 

Точка зору автора(ів) не обов'язково відображає точку зору SECO, FiBL, SAFOSO AG, www.qftp.org.

Фінансова підтримка: Виконавець програми: Партнер програми

 

(с) Zemliak.com, 2022. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.