Чорнобаївський мед: як подружжя Бережко зберегло пасіку в російській окупації

Подружжя Миколи та Ніни Бережків пережили російську окупацію рідного селища Чорнобаївка на Херсонщині та зберегли справу свого життя — пасіку.

Під обстрілами доглядали бджіл і качали мед. А нещодавно дві баночки меду з їхньої пасіки продали на аукціоні у Великій Британії за 250 фунтів — ці кошти направили на збір на закупівлю реанімобіля для України.

Як у такі важкі часи вони зберегли свою справу та продовжують виготовляти чудовий мед, розповів сам бджоляр Микола Бережко із Чорнобаївки.


Далі — пряма мова Миколи Бережка

Пасікою займаюся 18 років, тобто наче повноліття. Починали із двох вуликів. Я їздив ще дочці допомагати хату, а за бджолами дивилася дружина. Вчилася потихеньку, як з ними управлятися.

Торік оптовики забрали мій мед 22 лютого. А вже 25 лютого цю машину, яка везла наші меди з Чорнобаївки, росіяни розстріляли в Олешках на блокпосту.

Потім 17 травня запустили чи то «Гради», чи то «Смерчі» з аеропорта. Касетні. Бачив той запуск і сам ледь встиг втекти. Головка упала сусідці на дах будинку, пробила його і стелю, а самі снаряди розсипалися по всій вулиці. Нам он теж розгатило дах, стропила побиті. То я заліз, вирізав пошкоджену металочерепицю, поклав нові дошки і шматок лінолеуму. Що було… Обстрілювали з Рибальчого, Збур’ївки… Було чітко видно, як «лягає» отой залишок, головка тих снарядів. 

Весь минулий рік пасіка стояла тут у дворі. Перший мій взяток був тут у Чорнобаївці. А виїхали з бджолами у степ уже тільки на соняшник.

Узагалі нам тут до відомого аеропорту в Чорнобаївці — 600 м!

Щоб ви знали, в яких умовах оце нині стоїмо… То ось поряд була розтяжка. І вона була не одна. Побачили її вже тоді, коли стояв на полі павільйон і відкривали льотки.

Павільйон для бджіл у Чорнобаївці

У посадках поряд — вириті ями для бліндажів та окопи, точніше котловани, для танків. Там же бачили російські тельняшки, як і морпіхів, темнозелену форму. Саме оце їхнє дрантя. У нас такого одягу немає.

А так… Дуже страшно. Найскладніше було дочекатися, щоб прийшли наші українські захисники. Бо так не знаєш, що буде через кілька хвилин.

Навкруги Чорнобаївки уся трава була спалена. Бо росіяни дуже боялися, що хтось по тій траві приповзе. А трава у нас дуже хороша тут. От цьогоріч трава відросла і вийшов дуже гарний мед із того різнотрав’я. І він такий був смачний, що за всі свої 18 років такого ще не куштував.

Павільйон для вуликів у мене зроблений на базі рами УАЗика. Маю магазин, у ньому стоять рамки з медом. Моя задача — їх вийняти і відібрати мед, котрий бджолам на даний момент не потрібен.

Мед у сотах, запечатаний, так би мовити вже зневоднений. Важливо, щоб це був не занесений бджолами нектар, а вже дозрілий товарний мед. До слова, за всіма нормами товарний мед може мати до 70% води.

На рамках видно печатки: бджоли змішують із воском і затуляють свої соти. Якщо взяти крапельку меду і капнути на паперову серветку, то немає вологої плями. Ото якщо б були якісь добавки, то волога пляма якраз би була…

Це був дуже важкий рік. Але бджілок зберіг! Мої всі 31 бджолосім’ю!

Цьогорічний мед дався особливо тяжко. Бо мусили зберегти бджіл у таких умовах. Прогодувати чимось, коли були під окупацією і собі їжі не могли купити. Але проїжджаючи блокпости, залишають нашим хлопцям баночки з медом і пиріжки. Чергові вже знають нас, радіють появі. 

Бджоли — це неймовірні створіння. У них кожен день розписаний і вони самі чітко знають, коли і що вони повинні робити.

А зараз уже справа пішла до осені та зими, то треба готуватися.

Дружина каже, що це дуже складна робота. Тут на Херсонщині дуже спекотно влітку і протягом літа треба відкачувати мед. Допомагає, обрізає рамки, готує і качає.

Ніна Бережко допомагає чоловікові на пасіці

Потім дала оголошення, шо продаємо мед. Відправляла Новою Поштою. 

Якось зателефонував Дмитро Аносов, наш місцевий волонтер, сказав, щоб упакували гарно дві баночки меду — вони поїдуть аж у саму Велику Британію! Відправила безкоштовно.

А потім нам подзвонили і сказали, що цей мед попав на аукціон для збору коштів на купівлю реанімобіля. Продали аж за 250 фунтів! Як почув про цю новину, то ледь не впав зі стільця, де сидів! Ми дуже раді, що хоч таким способом наш мед став на допомогу нашим захисникам!

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.