Село Чорнобаївка як феномен війни росії з Україною

Село Чорнобаївка у Херсонській області протягом місяця від моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну прославилось у всій нашій країні і далеко за її межами.

Чому? Бо за цей час на аеродромі під Чорнобаївкою українські військові розбили російських окупантів … з добрий десяток разів. 

«Чорнобаївка:росія — 10:00», — було відомо станом на вечір четверга 24 березня 2022 року.

Відтепер рахувати погроми російських окупантів під цим легендарним селом та вигадувати купу мемів на цю тему стала загальнонаціональною забавкою.

Хронологія погромів ворога під Чорнобаївкою (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Аеродром у Чорнобаївці окупанти зробили своєю військовою базою. Але щоразу українські військові успішно б’ють російську армію в Чорнобаївці.

Вказівний знак на Чорнобаївку

… (далі буде

16-й раз. 17 квітня

У неділю, 17 квітня, сили оборони України в 16-й раз знищили окупантів на аеродромі у Чорнобаївці поблизу Херсона.

Низька хмарність і щільний дощ не завадили українським захисникам точному знищенню позицій РСЗВ і складів з ракетними боєприпасами.

15-й раз. 14 квітня

Збройні Сили України 15-й раз вдарили по позиціях російських окупантів, розташованих на аеродромі Чорнобаївка (Херсонська область). Про це повідомив у Facebook радник глави Офісу президента Олексій Арестович, опублікувавши відео нічного удару.

«Ви будете сміятися, але... Чорнобаївка-15. Склади з боєприпасами 22-го армійського корпусу (Крим) знищені», написав Арестович.

13-й і 14-й раз. 1 квітня

Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович повідомив про ще два удачні «заходи» українсьих військових у Чорнобаївці.

12-й раз. 28 березня

Російські війська знову потрапили під удар ЗСУ на Чорнобаївському аеродромі.

11-й раз. 27 березня

Збройні Сили України вже 11-й раз вдарили по аеропорту в Чорнобаївці на Херсонщині, де російські окупанти зберігають свою військову техніку. 

10-й раз. 24 березня

Українські військові продовжують знищувати російських окупантів, які пробують базуватися у Чорнобаївці.

«Барабанний дріб! Рівняйся, смирно! Вдесяте Чорнобаївка — зустрічай!», — написав Олексій Арестович.

Водночас він зазначив, що відразу після удару ЗСУ спостерігався масовий рух російських військ через Антонівський міст, тож, вочевидь, ворог тікав. 

Меми про Чорнобаївку

«За добу наші війська знищили командувача 49-ї загальновійськової армії південного військового округу російської федерації, генерал-лейтенанта Якова Рязанцева. І це сталося на аеродромі в Чорнобаївці», — заявив Арестович у п’ятницю 25 березня.

9-й раз. 23 березня

Уночі сили ЗСУ завдали чергового удару по авіабазі російських терористичних військ у Чорнобаївці. 

«Сьогодні вночі їх крили з невеликими перервами години зо три. Чергові РСЗВ «Смерч», які били Миколаєвом, сьогодні мовчали. Імовірно, ця партія замовкла назавжди. Боєкомплект до них знищено, було яскраво»,  — написав Олексій Арестович.

Він зазначив, що зараз самої техніки на аеродромі набагато менше, ніж раніше.

«Повною мірою можна стверджувати про успішний вихід чергової, 9-ї серії серіалу «Чорнобаївка», — пожартував радник голови ОП.

8-й раз. 22 березня

«8 серія 1 сезону. Без перерви на рекламу», — коротко повідомили про розгром російських десантників у Повітряному командуванні «Схід».

7-й раз. 21 березня

«Зберіться. Потрібна ваша мужність. Чорнобаївка. Уже всьоме», — написав Олексій Арестович, радник глави ОП.

6-й раз. 19 березня 

Про новий погром росіян у Чорнобаївці повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

«Тільки не смійтеся. Ми знову вгатили їх у Чорнобаївці. Шостий раз», — написав він.

Карта України 2022

5-й раз. 18 березня

Українські військові знову розбили техніку росіян у Чорнобаївці — завдали удар по командному пункту 8 загальновійськової армії Південного військового округу РФ.

Разом з рядовими «асвабадітєлямі» й купою металу на аеродромі ЗСУ знищили командира армії рф, генерал-лейтенанта Андрєя Мордвічєва.

4-й раз. 16 березня

Українці знищили ще сім бойових вертольотів російської армії знову в Чорнобаївці.

3-й раз. 15 березня 2022 року

ЗСУ знову «підсмажили» російську військову техніку

«Після роботи ЗСУ по Чорнобаївці через Херсон у сторону Миколаївської області іде колона окупантів. Вони тікають», — зазначив у своєму традиційному відеозвіті Віталій Кім, голова Миколаївської військово-цивільної адміністрації.

2-й раз. 7 березня 2022 року

ЗСУ знищили тут близько 30 гвинтокрилів окупанта

1-й раз. 27 лютого 2022 року

Українські військові розгромили за допомогою «Байрактарів» вертольоти та десант окупантів, які намагалися висадитися на місцевому аеродромі.

У чому феномен Чорнобаївки

Село Чорнобаївка, як каже Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив», є воротами до Херсона і має дуже важливе стратегічне й тактичне значення для наступу на Миколаїв. 

Це пов’язано, насамперед, із розміщеним у селі аеродромом, який окупанти весь цей час намагалися використовувати як майданчик для підготовки десантування.

Чорнобаївка на карті

«Саме тому для зс рф важливе розміщення в цьому населеному пункті та на аеродромі поблизу своїх підрозділів. А оскільки скласти іншу стратегію проведення операції на Миколаївському напрямку їм не вистачає або знань, або винахідливості, то вони продовжують робити щоразу одну й ту саму помилку», — додав військовий експерт у коментарі для УНІАН.

У свою чергу, Олександр Лємєнов, експерт-аналітик StateWatch додає, що в росіян немає іншого виходу, ніж розміщувати в Чорнобаївці свою авіаційну техніку. Гвинтокрили, на відміну від літаків, мають невелику дальність польоту. 

«Візьмемо практичну дальність 500-800 км. Мова йде про серію МІ, а також КА. Це «туди-назад». Треба розуміти, що ця дистанція ще залежить від маси, адже маса порожнього МІ-172 7,5 т, а максимальна — майже 12 т. Це впливає на практичну дальність, але не критично. Гвинтокрили виконують ударну, транспортно-бойову, транспортну, «спеціальну» (там купа характеристик) ролі. Припустимо, аеродроми в Сімферополі. Ще раз, припустимо! Туди-назад 550 км. Це критично, бо гвинтокрили летять, зависають, атакують, висаджують десант», — пояснив Олександр Лємєнов.

Вибух російського десанту на аеродромі в Чорнобаївці

За словами експерта, Чорнобаївка — об’єкт критично важливої військової інфраструктури для російських окупантів. 

Як було пояснено одним профільним експертом, просто «сісти в степу» не можна. Пил забиває двигуни і тому взагалі фініш. Якщо піде дощ, то гвинтокрили під своєю масою просядуть у в’язке місиво херсонських степів. Це дуже прямолінійне і примітивне пояснення, однак їм треба аеродром з твердою поверхнею. 

Тому рускіє не настільки тупі, щоб постійно, вже вдесяте, отримувати по мордасам в Чорнобаївці. Просто ніхто не очікував, що ми за місяць зіб’ємо понад 100 «літальних» апаратів і вони не знають, а як дальше діяти?

«Це все свідчить про те, що динаміка війни і по цьому напрямку на користь України. Іншими словами, перемога вже близько», — зробив висновок Олександр Лємєнов.

Що відомо про Чорнобаївку

Чорнобаївка є центром Чорнобаївської територіальної громади, до якої входять такі села: Барвінок, Благодатне, Зелений Гай, Киселівка, Клапая, Крутий Яр, Посад-Покровське, Солдатське, Чорнобаївка і одне селище — Копані. 

Загалом у всій громаді мешкає близько 14 тис. людей.

Село засноване наприкінці XVIII століття. 

Чорнобаївка розташована на півдні України в межах степової зони на Причорноморській низовині Східно-Європейської рівнини. Населений пункт знаходиться за 10 км від обласного центру, фізична відстань до Києва — 414 км.

На північній околиці села — залізнична станція Чорнобаївка на лінії Херсон — Миколаїв. Через Чорнобаївку проходить автодорога E58 Ростов-на-Дону — Одеса.

(с) Катя Капустіна, Zemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.