Місячний посівний календар на вересень 2024 року: важливі справи на городі, клумбі та в саду

Вересень — це ще не привід зітхнути з полегшенням та смутком. Досвідчені садівники знають, що на ділянці ще лишаються десятки невідкладних справ. У саду, на городі і в квітнику вирує життя, а значить, вам доведеться ще чимало попрацювати.

Багато овочів, фруктів та ягод вже прибрано, банки із закрутками перекочували в підпілля, літні квіти сховалися до наступного сезону. Але холодні ночі та перші осінні дощі не знімають із вас відповідальності за ті рослини, що залишаються в саду на зимівлю. А значить, час знову братися за справу, не пропускаючи з уваги нічого.

Фази Місяця у вересні 2024

  • 1-2 вересня – спадаючий Місяць

  • 3-4 вересня – новий Місяць, або молодик

  • 5-17 вересня – зростаючий Місяць

  • 18-19 вересня – повний Місяць, або повня

  • 20-30 вересня – спадаючий Місяць

Цікаве правило для визначення фази Місяця: якщо його вигляд нагадує літеру «С» – це спадаючий Місяць. Якщо ж він має форму, схожу на перевернуту літеру «Р» – це зростаючий Місяць.

Читайте також Місячний посівний календар на серпень 2024 року: важливі справи на городі, клумбі та в саду

10 найважливіших справ у саду у вересні

1. Продовжуйте збирання врожаю фруктів та ягід

У вересні прибирають пізні сорти яблук і груш, обривають горобину, осінні сливи та терен. Збирати врожай потрібно, починаючи з нижніх гілок, поступово переходячи до верхніх. Фрукти пізніх (зимових) сортів зазвичай добре зберігаються, отже, варто заздалегідь подбати і місце для них.

2. Внесіть добрива під кущі та дерева

Великі (особливо плодові) рослини і грунт під ними виснажилися за сезон, а отже, запас поживних речовин потрібно терміново поповнювати. Восени в ґрунт не вносять азотні добрива, щоб не провокувати зростання листя та пагонів, а наголошують на калійні та фосфорні. Вам підійдуть мінеральні комплекси з позначкою "осіннє", зола, суперфосфат, сірчанокислий та хлористий калій.

3. Обробіть садок від шкідників

До того, як листя опаде з дерев і кущів, а комахи, що зимують, сховаються в грунт, сад потрібно обробити інсектицидами. Не варто відкладати обробку на жовтень – шкідники вже глибоко підуть у землю. Крім того, після листопада обприскувати дерева потрібно буде вже іншими засобами.

4. Очистіть пристовбурові кола 

Не слід залишати пристовбурні круги та міжряддя малини, полуниці та інших ягідників не прополотими на зиму. За час, що залишився до холодів, бур'яни встигнуть розроститися, розмножитися і ще щільніше захопити відвойовану територію. Позбавтеся їх, підкопавши коріння або змастивши листя гербіцидом. Після видалення рослинних залишків пропушіть землю і замульчуйте її торфом, тирсою, перегноєм або іншим доступним матеріалом.

5. Проведіть вологозарядні поливи

Після спекотного та сухого літа деревам потрібний рясні вологозарядні поливи. Грунт під ними повинен промокнути на 1-1,5 м. Для цього молодим деревцям потрібно 40 л води, дорослим деревам – 50-70 л, а великомірам – понад 100 л. Важливо пам'ятати, що такий полив можна здійснювати тільки після того, як з дерев облетіла більша частина листя.

Читайте Секрети вологозарядного поливу: як і навіщо поливати дерева в саду

6. Зробіть санітарну обрізку

Уважно огляньте кущі, дерева та ягідники та видаліть усі засохлі, хворі, пошкоджені пагони. Після цього можете відразу здійснити формуючу обрізку саду, а можете відкласти її до кінця зими-початку весни. Не забудьте про кущі полуниці — востаннє видаліть вуса і хворе листя.

7. Посадіть молоді дерева та кущі

Поки у пам'яті свіжі всі цікаві сорти та незвичайні види дерев та чагарників, прикрасьте свій сад новими зразками. На початку осені молоді саджанці продаються в розплідниках удосталь, а якщо ви посадите їх у вересні, то у них якраз час укоренитися. Заздалегідь (за 2 тижні) приготуйте для саджанців ями і поживний ґрунтозміш, щоб не довелося поспіхом прикопувати їх абияк.

8. Побіліть стовбури дерев

Якщо не впевнені, що можете потрапити в садок наприкінці зими, коли перші сонячні промені, відбиваючись від білого покриву, стають небезпечними для дерев, краще проведіть побілку восени. Використовуйте для цього водоемульсійну фарбу, яка перенесе осінні дощі та не облізе. Також можна обмотати стовбури та скелетні гілки дерев білою мішковиною, спанбондом або іншим матеріалом, що не пропускає світло.

9. Обріжте малину

Після збирання останніх ягід ремонтантної малини приступайте до обрізки всіх кущів, у тому числі й літніх сортів. У літньої малини видаліть гілки (вони коричневого кольору), що відплодоносили, а молоді вкоротите до здеревілої частини. Ремонтантну малину зріжте вщент або, якщо хочете отримати частину ягід у першій половині літа, залиште на кущі 3-5 сильних гілок і вкрийте їх на зиму так само, як звичайну малину.

10. Зніміть ловчі пастки з дерев

Якщо на літо ви розставляли в саду феромонні та ароматичні пастки, кріпили до дерев ловчі пояси або ліхтарики, настав час їх зняти. Очистіть їх від шкідників і спалить або знезаразити і прибрати з сухе місце до наступного року. Після цього очистіть стовбури щіткою від моху, лишайника, нарости, які могли утворитися під ловчим поясом за літо.

10 найважливіших справ на городі у вересні

1. Заберіть картоплю пізніх сортів і почніть збирання коренеплодів

Не пізніше вересня потрібно викопати картопля, що залишилася, і прибрати її на зберігання. Справа навіть не в тому, що після усихання бадилля він уже не росте, а в тому, що ґрунтові комахи, як і раніше, хочуть їсти. Та й осінні дощі можуть перетворити копію картоплі на справжній кошмар. Також у вересні потрібно прибирати буряк, моркву, редьку, ріпу та інші коренеплоди.

2. Накрийте гряди із зеленню та овочами

Якщо у прогнозі погоди для вашого регіону передбачаються заморозки, накрийте гряди з овочами та зеленими культурами спанбондом або плівкою. Закривайте на ніч парники та теплиці, оскільки холодні ночі негативно позначаться на швидкості росту та визрівання овочів.

3. Пролийте землю біопрепаратами

Якщо під час літнього сезону ви виявили, що на грядах розвиваються грибки або шкідливі бактерії, після збирання врожаю бажано обробити ґрунт, щоб позбавитися цієї проблеми на наступний сезон. Біопрепарати здатні вирішити проблему з гнилями, паршею, фузаріозом, плямистістю тощо.

4. Заготовте ґрунт для розсади

Розгрібати сніг і довбати мерзлий ґрунт узимку – задоволення на любителя. Тому ґрунт для розсади варто заготовити заздалегідь, набравши її з гряд, звільнивши від бур'янів та знезаразивши. Восени мішки з ґрунтом поміщають у сухе місце і залишають до пори, туди ж можна віднести пісок, торф, золу та інші компоненти, які ви плануєте використовувати у лютому-березні.

5. Висмикніть кущі ґрунтових помідорів та огірків

Якщо ви живете не на півдні країни, то вересень – останній місяць для ґрунтових помідорів та огірків. Якщо ваші посадки ще не загинули від переохолодження та хвороб, не провокуйте їх, а зберіть плоди та видаліть бадилля з ділянки. Хворі екземпляри спалить, здорові відправте в компост або в основу теплих гряд, але, в будь-якому випадку, не залишайте на зиму на місці. Зібрані помідори можна поставити на дозрівання, а потім з'їсти або законсервувати.

6. Підготуйте неопалювальні теплиці до зими

Не варто затягувати і з тепличними овочами – кінець вересня та початок жовтня – це останній термін і для них. Після збирання рослин вам потрібно буде перекопати ґрунт у теплиці, знезаразити приміщення, провітрити його, провести дрібний ремонт та вимити всі поверхні та опори.

Читайте Теплиця в господарстві: виготовляємо і встановлюємо своїми руками

7. Посійте сидерати

На початку місяця можна посіяти осінні сидерати. До холодів вони не тільки зійдуть, а й непогано підростуть, захистивши ґрунт від бур'янів, розпушивши його та ставши альтернативою комплексним добривам. Найкраще покажуть себе гірчиця, сурепиця, олійна редька, горох, віка, конюшина, фацелія та інші морозостійкі рослини. З настанням холодів ви можете закласти їх у ґрунт, а можете і залишити до весни.

8. Закладіть високі грядки

Якщо ви не знаєте, куди подіти траву з газону, бадилля від овочів, гілки дерев після обрізки та інші рослинні залишки, до того ж хочете навесні взятися за посадку якомога раніше, закладіть високі грядки. Їх готують саме у вересні, доки тепла погода дозволяє запустити необхідні процеси, а відходів на ділянці достатньо для наповнення.

9. Продовжуйте догляд за капустою пізніх сортів

Пізня капуста у вересні залишається на грядах, проте забувати про неї не потрібно. По-перше, регулярно збирайте з листя слимаків і гусениць, опудрюйте качани та міжряддя золою та тютюновим пилом. По-друге, у суху погоду не пропускайте рясні поливи кожні 5-6 днів. І нарешті, якщо від надлишку дощів капуста почала тріскатися, підкопайте її так, щоб бічні (тонкі) корінці порвалися, тоді приплив вологи до листя скоротиться.

10. Внесіть осінні добрива та перекопайте ґрунт

На звільнені від бур'янів пасма восени вносять добрива з низьким вмістом азоту. Підійде зола із розрахунку 1 склянка на 1 кв.м або суперфосфат (40-50 г на 1 кв.м). Ґрунт із розсипаним добривом перекопують, намагаючись не розбивати грудки. Так земля краще промерзне взимку і швидше прогріється з початком весни.

10 найважливіших справ у квітнику у вересні

1. Висадіть цибулинні

Вересень ідеально підходить для посадки цибулинних, які розцвітають навесні та у першій половині літа. Заздалегідь підготуйте для них гряди в сонячному місці з пухким і поживним ґрунтом, а потім зануріть цибулини в землю на глибину в три їх зрости. Пам'ятайте, що цибулинні мають властивість розростатися, тому залиште кожному екземпляру запас місця.

2. Розділіть та пересадіть зимуючі багаторічники

У першій половині вересня займіться розмноженням багаторічників. Для цього вийміть дорослі кущі із землі, акуратно розріжте їх кореневища на частини так, щоб нирка відновлення залишилася на кожному шматочку, і висадіть на нове місце. Пам'ятайте, що в перший рік вони можуть не зацвісти і плануйте свій квітник з урахуванням цього.

3. Зберіть та заготуйте насіння однорічників

Однорічні айстри, космеї, циннії, чорнобривці та інші однорічники, що прикрашають сад у вересні, якраз дають насіння, яке варто зібрати і зберегти. Це скоротить ваші витрати навесні, до того ж, ви завжди можете пройтися по сусідах і обмінятися на насіння тих квітів, що вам дійсно сподобалося, а не сподіватися, що яскрава картинка з упаковки насіння виявиться правдивою. Головне, не лише зібрати насіння, а й просушити його, скласти у паперові пакетики, підписати та не втратити до весни.

4. Почистіть та замульчуйте квітники

Перед настанням холодної та дощової погоди варто ще раз прополоти квітники. Обріжте багаторічники, які вже жовтіють і сохнуть, а декоративні залиште ще на деякий час. Щоб не кидатися на прополювання та розпушування відразу навесні, замульчуйте ґрунт на клумбі шаром у 5-8 см. Це також захистить квіти від морозів та шкідників.

5. Внесіть осінні добрива

Як і інші рослини, восени багаторічники потребують калію, фосфору та магнію. Щоб нагодувати свій квітник і надати йому сили, добрива варто вносити двічі – на початку вересня та на початку жовтня. Хорошим варіантом стане розчин із 25 г суперфосфату, 1,5 ст.л. калімагнезії та 2,5 г борної кислоти на 10 л води.

6. Викопайте і приберіть на зберігання бульбоцибулини

Канни, жоржини, гладіолуси, бегонії та інші цибулинні та бульбоцибульні, які не зимують у наших широтах, після цвітіння та засихання листя потрібно викопувати. Роблять це в суху погоду, відразу сортуючи цибулини та бульби, обробляючи їх марганцівкою від хвороб і забираючи в підпілля або холодильник на зберігання.

7. Розберіться із зимівлею контейнерних рослин

Якщо на вашій ділянці є рослини в контейнерах, саме час подбати про них. Деякі доведеться внести до будинку, інші – відправити на спокій у прохолодне темне приміщення, треті – висадити у ґрунт і надійно вкрити. У будь-якому випадку, залишати їх на вулиці пізніше за кінець вересня не варто – раптові нічні заморозки можуть занапастити кореневу систему, яка в невеликому горщику виявиться повністю беззахисною.

8. Обріжте ліани

Зараз практично на кожній ділянці можна зустріти клематиси, жимолість каприфоль та інші кучеряві рослини. Восени їх необхідно обрізати в залежності від різновиду або зняти з опор та вкрити. Є, звичайно, і невибагливі ліани, які зимують прямо на опорах, але їх не так вже й багато.

9. Проведіть формування живоплоту

Якщо у вас на ділянці живоплот із листопадних культур, восени потрібно провести його обрізання. Видаліть засохлі та хворі пагони, ті гілки, що ростуть у неправильному напрямку, а потім підрівняйте стінки. Вперше можна встановити поруч вертикальну виска або шматок сітки-рабиці, щоб бачити рівень.

10. Пострижіть та внесіть добрива на газон

Для тих, хто зробив на ділянці галявину чи газон, вересневі роботи поповняться ще й доглядом. До холодів траву необхідно востаннє постригти, рослинні залишки прибрати, бур'яни видалити, а у разі посухи продовжувати поливати не рідше ніж раз на тиждень. У вересні газон удобрюють подвійним суперфосфатом із розрахунку 50-70 г на 1 кв.м та сульфатом калію з розрахунку 20-30 г на 1 кв.м. Також у суху погоду потрібно провести аерацію спеціальними граблями чи звичайними садовими вилами. Проколи газон на глибину 10-15 см через кожні 30 см, а потім пару днів не ходіть по ньому.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.