Оренда землі передбачає обов'язкову індексацію орендної плати

Однією з істотних умов договору є орендна плата із зазначенням її розміру та індексації. Сторони договору оренди землі можуть передбачити саме автоматичну щорічну індексацію нормативної грошової оцінки для визначення розміру орендної плати за договором оренди землі. 

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com «Орендар проти агрохолдингу. Як звичаний пайовик намагається відстояти свої права в стосунках із Кернел». 

Однак, як розповіла Леся Радченко для Zemliak.com, її батько здав в оренду паї агрофірмі «Дружба-Нова» (Кернел), яка орендує землю за старими цінами і далеко не завжди проводить своєчасну індексацію. 

«Той, хто дає в оренду їм землю, то радіє тим копійкам. А вони реально платять копійки! Колишній Борзнянський, а нині вже Ніжинський район отримує грошей по орендній платі менше, ніж, наприклад, можуть отримувати в інших регіонах. Не вірю, що в нас земля настільки менш цінна, ніж в інших регіонах України! Та навіть у наших знайомих, хто віддає пай в оренду іншій агрофірмі, то орендна плата конкурентна», — деталізує жінка.

Жінка додає, що насправді не було проведено ані нормативної грошової оцінки земельної ділянки, ані індексації орендної плати.

Актуально: Поради власникам земельних ділянок, які передають їх в оренду агрофірмам

Усі документи про НГО та додаткові угоди з індексацією орендної плати тощо мали б бути невід’ємною частиною договору оренди землі, що належить власникові земельної ділянки.

«У договорі мого батька вказано, що «Дружба-Нова» (Кернел) платить орендну плату за користування його землею…. усього-на-всього 5% від НГО і це виходить трошки більше 2 700 грн за всю ділянку, а не за гектар, як по інших агрофірмах», — зачитує умови договору оренди землі пані Леся.

Тобто, якщо в Договорі встановлений обов'язок індексувати орендну плату відповідно до індексів інфляції, то орендар зобов'язаний це роботи.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.