Залишки цибулі згодяться для захисту від борозняка — знавці

Під час весняної перекопки городу часто можна виявити білі товсті личинки. Скоріш за все, це борозняк — личинка хруща. Дорослий хрущ не так шкодить, як личинка. Хробак поїдає коріння, як тільки починає тепліти після зими. 

Проти личинок хруща допоможе настоянка лушпиння цибулі. Для цього 1 відро лушпиння заливають відром теплої води, настоюють 4-5 днів. Настій розводять водою 1:1 і поливають ґрунт, де, ймовірно, є личинки хруща, пише Zemliak.com.

«Обробка (полив) пристовбурних кіл у червні (20-40 днів після масового льоту хруща) розчином теж допоможе позбутись борозняка: Боверин (150 мл) + Актофіт(40 мл) на 10 л води — ще один спосіб позбутися личинок хруща у ґрунті. Поливати можна (на ваш розсуд) посадки полуниці та інших культур, які так полюбляють їсти личинки», — кажуть садівники.

Личинки хруща, які живуть в ґрунті, шкодять культурним рослинам, підгризаючі їхнє коріння. Якщо личинок багато, вони зменшують урожайність буряків і картоплі. Особливо люблять вони їсти коріння суниць садових. Таким чином знищують цілі масиви цієї культури.

По темі: Позбавитись від борозняка допоможуть чорнобривці — поради

Для боротьби із хрущем потрібно в першу чергу провести діагностику ґрунту, викопавши в кількох місцях масиву землі ями глибиною 35-40 см. 

«Якщо шкідників багато, не варто на цій ділянці вирощувати вищеперераховані культури. Спочатку потрібно густо засіяти ґрунт гірчицею. Одночасно з цим внести препарат Метаризин, який протягом 1-2 сезонів зможе повністю очистити ґрунт від цього шкідника», — кажуть знавці. 

Метаризин — агресивний грибок. Заселяється в ґрунт в будь-яку пору року і поширюється на велику глибину. Можна вносити в ґрунт будь-яким доступним способом: шляхом змішування з добривами, розчиненням в поливній воді, обприскуванням ґрунту. Найбільша ефективність досягається при внесенні у вологий ґрунт перед обробкою ґрунту або при підгортанні. Норма внесення в залежності від чисельності шкідників складає від 5-8 до 25 л на гектар.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.