Тільки третина громад освоїла процедуру сплати МПЗ

Станом на серпень 2023 року громади отримали 33 млн грн доходів від сплати МПЗ (мінімальне податкове зобов'язання). Лише 27% опитаних представників органів місцевого самоврядування добре розумілися на сутності та особливостях сплати МПЗ.

Про це вказано в Аналітичному огляді земельного ринку.

«Явище повернення помилково чи надмірно сплаченого МПЗ із бюджетів стало поширеним. Кожна третя гривня, що надійшла до бюджетів від МПЗ, була врешті повернута платникам. Найбільше повернень припадає на травень 2023 року (10 млн грн), що майже повністю перекрили суму надходжень у квітні (10,7 млн грн)», — кажуть аналітики.

Експерти кажуть, що після малих сплачених обсягів МПЗ у травні-липні (сукупно 1,9 млн грн), у серпні знову було перераховано до бюджетів значну суму за МПЗ (20,5 млн грн). Тепер варто дочекатися оновлення оперативних даних щодо обсягів повернення у наступні місяці.

Таким чином, після повернення помилково чи надмірно сплачених МПЗ, чиста сума надходжень до бюджетів від його сплати склала 21,2 млн грн або лише 0,6% від сукупних бюджетних доходів, пов’язаних із сільськогосподарською землею.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.