На Миколаївщині селяни не можуть отримати гроші за оренду земель

У селі Киселівка, що на Миколаївщині власники паїв очікують на виплати від підприємства «Південне» за оренду сільгоспземель. Орендодавці не отримали плату за 2022 рік від фермерського господарства, з яким підписували договір до 2027 року, передає Суспільне.

«Я зобов'язувався платити саме за фактичне користування землями. У 2022 не міг їх обробляти через російську окупацію, далі через замінування», — говорить Юрій Кормишкін, бенефіціарний власник компанії, дочірнім підприємством якої є «Південне».

Жителька Киселівки Василина намагається відновити пошкоджений будинок. До повномасштабної війни крім пенсії отримувала гроші від оренди її землі площею 7,5 гектарів.

«У 2017 році заключали ми договір, і той договір був до 2027 року. Ну ми отримували тоді по три тисячі гривень за гектар. Вже у 2022 році нічого нам не платили, бо війна була. А тепер знову перезаключили договір. Ну обіцяли, що чистими отримаємо 29 600, але поки що немає», — каже Василина.

За словами адвоката Андрія Саченка, якщо в орендаря є підтвердження того, що ділянки заміновані, то можна посилатись на це, як на форс-мажорну обставину.

Це звільняє від виконання обов'язків саме в період дії такого форс-мажору

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.