Власники землі можуть суттєво завищувати ціну за ділянки — думка

Після відкриття ринку землі власники земельних ділянок можуть встановлювати неринкову ціну за гектар, бо нерідко захочуть вирішити всі свої життєві проблеми за рахунок продажу землі.

Про це в блозі для Kurkul.com розповів Андрій Дем'янович,засновник і керівник сервісу Feodal.Online.

«Зараз після зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель нерідко виникають ситуації, коли власник паю і орендодавець маніпулює та наполягає на продажі земельної ділянки замість того, щоб передати її в оренду агрофірмі», — зазначив експерт.

Орендарям земельних ділянок варто приділити увагу контролю термінів оренди. Щоб почати укладати довгострокову оренду, насамперед потрібно побачити, де найближчим часом спливають терміни договорів, аби переукласти їх.

«Чому відсутність контролю термінів дії договорів оренди може призвести до плачевних наслідків для фермера? Уявіть ситуацію: ви посіяли кукурудзу або соняшник на земельній ділянці, а термін дії договору оренди сплив ще до сівби. Сусідній агровиробник може швидко скористатись ситуацією, укласти договір і, окрім землі, яку він зможе обробляти на законних підставах, може отримати бонусом ваш незібраний врожай. І ви залишитесь ні з чим», — наголосив Андрій Дем’янович. 

Сервіс Feodal.Land містить дані з ДЗК і ДРРПНМ, аби будь-який товаровиробник отримав можливість оперативно отримувати інформацію про зембанк у межах своїх масивів. 

«Загалом облік земельного банку починається з розуміння його кордонів і розташування на основній карті користувачів земельних ділянок. Другий крок — оперативне отримання інформації по кожній ділянці, загальної аналітики і візуалізації термінів договорів оренди. Весь цей функціонал доступний товаровиробникам у системі Feodal.Land», — розповів спеціаліст.

Візуалізація земельного банку і позначення всіх агровиробників дає можливість володіти ситуацією, хто і де обробляє землю в межах колишніх сільських рад, і коли у того чи іншого товаровиробника спливають договори оренди.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.